Hrajeme o bezpečnost. Daří se nám díky tomu, že vedu dialog se Zemanem, říká Fiala

Premiér Petr Fiala (ODS) v nedělní Partii

Je důležité, aby Česká republika v zahraniční politice vystupovala jednotně, sdělil premiér Petr Fiala ve svém pořadu Otázky a odpovědi z Kramářovy vily. Podotkl, že to se daří i kvůli tomu, že s prezidentem Milošem Zemanem vede dialog, a to i přesto, že si v nejrůznějších otázkách nerozumí.

„Podmínkou toho, abychom byli dál úspěšní je, že Česká republika bude v hlavních věcech mluvit jedním hlasem. A to se nám daří, a to proto, že vedu pravidelný dialog s Milošem Zemanem,“ sdělil premiér Fiala v Otázkách a odpovědích z Kramářovy vily.

Dodal, že Česko hraje o bezpečnost, a to v souvislosti s probíhající ruskou invazí, která trvá téměř dva měsíce. A připomněl, že prezident jmenoval vládu ve složení, kterou mu Fiala navrhl. „Pan prezident odsoudil ruskou agresi na Ukrajině, podporuje naši pomoc Ukrajině včetně té vojenské. A pan prezident tradičně reprezentoval Českou republiku na summitech NATO. Pokud tam nemůže ze zdravotních důvodů jet, nechává se mnou zastupovat a mluvíme spolu,“ zdůraznil dále premiér.

Díky tomu pak podle Fialy Česko navenek mluví jedním hlasem. „To vůbec neznamená, že máme s Milošem Zemanem na vše stejný názor. Jsme ideově jinde, máme jiné voličské skupiny, ale to přeci neznamená, že spolu nebudeme mluvit. Nemám žádný problém mu říct, s kterými jeho kroky nesouhlasím,“ dodal.

Prezident ale v hlavních věcech zatím reprezentoval Českou republiku v tom duchu zahraniční politiky, jaký má vláda. „Jedině tak můžeme být silní,“ zdůraznil s tím, že kdo chce změnu na Hradě, bude mít příležitost při příštích prezidentských volbách, které proběhnou za necelý rok.

Fiala byl po vypuknutí války mezi prvními evropskými politiky, kteří navštívili v Kyjevě ukrajinského prezidenta Zelenského. Stalo se tak ještě v době, kdy okolí ukrajinského hlavního města okupovala ruská armáda. Po jejím stažení začalo přijíždět stále více zahraničních politiků. Ukrajinci často berou návštěvy i do měst, kde působily ruské jednotky, například do Buči, aby jim ukázali zkázu způsobenou nepřátelskými vojsky.

Tagy: