Hřbitovy se plní návštěvníky. Na Dušičky bude dodržování opatření kontrolovat policie

Hřbitovy

Dušičky budou tento rok jiné

Řada měst a obcí po celé zemi i správci vyzývají, aby lidé o Dušičkách zvážili návštěvu hřbitovů, nebo ji uskutečnili dříve. Den Památky zesnulých připadá na pondělí 2. listopadu. Ovšem někde se zvýšený počet lidí na hřbitovech projevuje už v posledních dnech.

„Všude je plno, takže je lepší na hřbitov dojít dříve v klidu a tichosti,“ uvedl Jan Krátký, návštěvník hřbitova svaté Otýlie v Českých Budějovicích. I když do Památky zesnulých zbývá několik dnů, hřbitov je plný lidí. I na přilehlém parkovišti se hromadí auta a řidiči jen těžko hledají místo k zaparkování.

Návštěva hřbitova je kvůli Dušičkám povolená, i když v Česku platí přísná opatření v boji s pandemií koronaviru. A tak správy hřbitovů návštěvníky upozorňují alespoň cedulemi na vstupních branách s nápisem „Noste roušky a dodržujte rozestupy“.

A přicházejí i s výzvou k pozůstalým. „Měli by si návštěvu rozložit, aby na hřbitovech nebyly velké návaly v rámci celostátního opatření,“ prohlásila zástupkyně ředitelky Správy hřbitovů České Budějovice Vladimíra Sobíšková.

Největší nápor se očekává o víkendu

K několika bezpečnějším krokům kvůli vládním opatřením přistoupil i největší hřbitov v Brně. Jeho areálem loni jezdil zdarma minibus. „Letos jsme se rozhodli, že tak neučiníme vzhledem k vládním nařízením. Šíření viru by tady mohlo hrozit,“ sdělil náměstek brněnské primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Jízdu minibusem si loni pochvalovali hlavně senioři, kteří přes celý hřbitov nemuseli chodit pěšky. „Hlavně my důchodci jsme to využívali. Autobus to pěkně objížděl vrchem a jel až dozadu,“ popsala 74letá Libuše Velebová, která tentokrát musela jít s taškou plnou květin pěšky.

Největší nápor návštěvníků se na českých hřbitovech očekává o nadcházejícím víkendu. Na dodržování hygienických opatření proto budou ve větších městech dohlížet policejní hlídky, které se zaměří i na ochranu před krádežemi nebo usměrňování dopravy.

Tagy: