Hrdina, který zneškodnil střelce na škole v Texasu. Nebyl z personálu ani od policie

Lidé v USA se vzpamatovávají z brutálního útoku střelce, který v úterý na základní škole v Texasu postřílel 21 lidí, mezi nimi i řadu malých dětí. Útočníka se během řádění snažili zpacifikovat policisté, dva z nich ale pravděpodobný agresor, 18letý Salvador Ramos, postřelil. Nakonec pachatele usmrtil člen pohraniční stráže, která k místu činu přispěchala. Incident se totiž odehrál nedaleko hranic s Mexikem.

Nejdříve postřelil vlastní babičku, pak 18letý podezřelý s největší pravděpodobností přejel k základní škole v texaském městečku Uvalde. Tam útočník zavraždil 19 dětí a dva učitele. Policie zatím tápe, co bylo motivem agresora. Média zmiňují, že Ramose spolužáci údajně šikanovali kvůli nevšednímu vzhledu.

Krvavé řádění v Texasu nakonec zastavily bezpečnostní složky USA. Na místo vtrhli policisté, kteří se pokusili Ramose zneškodit. Došlo k přestřelce, během které agresor postřelil dva policisty. Ti jsou nyní v péči lékařů a ve stabilizovaném stavu.

Městečko Uvalde v Texasu, kde žije sotva devět tisíc lidí, se nachází zhruba hodinu cesty autem od hraničního přechodu s Mexikem. Když se proto úřady dozvěděly o střelci na základní škole, poslaly na místo činu také federální příslušníky pohraniční stráže, která se v tu dobu nacházela na nedaleké základně.

Pohraničníci odlákali střelcovu pozornost

Zásahu se účastnil nespecifikovaný počet členů pohraniční stráže. Podle NBC ale jeden z nich zastřelil útočníka krátce poté, co agresor zranil dva policisty. Ramos ale postřelil také tohoto člena pohraniční stráže. Muž však podle Daily Mailu odešel ze školy po svých a je mimo ohrožení života.

„Příslušníci pohraniční stráže spolu s policisty riskovali vlastní život, aby se postavili mezi střelce a děti a na místě činu tak odlákali pozornost od dalších potenciálních obětí, čímž zachránili životy,“ komentovala na Twitteru zásah Marsha Espinosová, náměstkyně ministerstva vnitřní bezpečnosti pro styk s veřejností.

Policisté a federální příslušníci se po útoku starali o rozvoz otřesených studentů k rodinám a také o zajištění lékařské péče.

Tagy: