Hrdinský čin řezníka na Zlínsku. Rychlou reakcí zachránil život zákaznici s mozkovou příhodou

Řezník na Zlínsku výrazným dílem přispěl k záchraně zákaznice, která utrpěla mozkovou příhodu.

Řezník zachránil život zákaznici

Řezník na Zlínsku výrazným dílem přispěl k záchraně zákaznice, která utrpěla mozkovou příhodu. Díky jeho rychlé reakci získali zdravotníci drahocenný čas navíc, aby mohli ženě adekvátně pomoci. Měla jsem strážného anděla, vzkázala pak zachráněná prostřednictvím CNN Prima NEWS.

Řidič masny Robert Mučka v den, kdy k dramatické události došlo, rozvážel objednanou uzeninu. Když se mu zákaznice nehlásila, začal jednat. „Nebrala mi telefon. Když jsem přijel před dům, všude se svítilo. Čekal jsem dál, ale nikdo nevycházel, tak jsem začal troubit. Později vyšla její tchyně. Křičela, že snacha leží nahoře v kuchyni,“ řekl Mučka reportérce CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nebezpečí léků na nespavost. Senioři trpí závislostí, končí i na psychiatrii, varují experti

Neváhal a šel své zákaznici pomoci, její příbuzná toho nebyla schopna. „Našla jsem ji na zemi. Byla jsem v takovém šoku, že bych to prostě nezvládla,“ přiznala tchyně ženy s mozkovou příhodou. Mučka se během záchrany řídil pokyny expertů. „Staral jsem se o ni – přikryl ji, dal jsem pod hlavu polštář. Co mi řekli (přes telefon) záchranáři, to jsem udělal,“ vysvětloval řezník. Jeho pomoc byla klíčová.

„Díky rychlé reakci muže se zdravotnická záchranná služba dostala k pacientce velmi rychle,“ potvrdila mluvčí záchranářů Gabriela Netopilová. Mučka kromě jiného pomohl snést ženu k sanitce. Zdravotníci tak získali další cenné minuty. „Bylo nutné ji co nejdříve transportovat do adekvátního zdravotnického zařízení. Tak jsme využili jeho pomoci,“ dodala Netopilová.

A jak se zpětně dívá na situaci žena, která mozkovou příhodu prodělala? „Samozřejmě mě ta pomoc potěšila. Měla jsem strážného anděla. Díky němu to všechno dopadlo tak dobře. Jsem mu velice vděčná,“ uvedla paní Ponížilová, která zůstává v péči lékařů v nemocnici. Měla by být však v pořádku.

Cévní mozkové příhody se mohou projevovat různě – bolest hlavy, lehce pokleslý koutek, zmatenost či porucha hybnosti některé z končetin. Pokud není poskytnuta pomoc včas, může to mít fatální následky.

Tagy: