Nebezpečí léků na nespavost. Senioři trpí závislostí, končí i na psychiatrii, varují experti

Odborníci varují před hypnotiky, která lékaři předepisují na nespavost.

Senioři jsou závislí na Stilnoxu

Trpím nespavostí. Postesk, se kterým čím dál častěji chodí lidé za svými praktickými lékaři. Na poruchy spánku se předpisují hypnotika, především lék Stilnox. Ten je sice velmi účinný, ale podle některých lékařů vede hlavně u seniorů k nežádoucí závislosti.

Stilnox jako pomocník, ale i strašák. „Je to lék na spaní, který se poměrně hodně předepisuje,“ uvedl pro CNN Prima NEWS praktický lékař David Macharáček. „Velmi dobře funguje při spánkových poruchách. Pokud se užívá dlouhodobě, má velmi výrazný návykový potenciál,“ varuje adiktolog Petr Popov. „Lék pravidelně užívá asi 190 tisíc pacientů. Je to poměrně velký problém,“ potvrdil Macharáček.

ČTĚTE TAKÉ: Nedostatek? Problémem je nadužívání. Odolnost vůči antibiotikům může zabít miliony lidí

Před závislostí na léku odborníci varují. Sklony k ní mají nejvíce ženy a starší lidé. „Mezi důchodci je to opravdu 20 až 30 procent, kteří užívají Stilnox na pravidelné bázi nebo na občasné bázi,“ souhlasí s kolegy další praktik Martin Vavruša. Podle Macharáčka může medikament u seniorů způsobovat pády a při dlouhodobém užívání i demenci. „Někdy, když je to dlouhodobé, tak je to poškození mozku nevratné,“ varuje adiktolog Aleš Kuda.

Zbavit se závislosti na Stilnoxu a podobných hypnotikách je podle lékařů obtížné. „Lék se v podstatě nedá vysadit. Pacient bez něj de facto nemůže spát,“ popsal praktický lékař Vojtěch Mucha. „Já jsem sám před pár lety zkoušel několik dam ve věku sedmdesát let ze stilnoxu odvést, ale ony se mi všechny zhroutily, dostaly psychoataky a skončily na psychiatrii,“ souhlasil Vavruša.

Větší spotřebu stilnoxu potvrzují i data  největší zdravotní pojišťovny. Za rok 2022 lékaři předepsali celkem 544 tisíc balení, letos jen do srpna to bylo 388 tisíc. „Dochází k nárůstu počtu předepsaných balení Stilnoxu. Pokud by to pokračovalo stejným tempem jako dosud, jednalo by se meziročně zhruba o sedm procent,“ potvrdila mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Viktorie Plívová. I když jsou lék Stilnox a další hypnotika výhradně na předpis, často se nabízejí na internetu. Před jejich nákupem ale lékaři důrazně varují.

PODÍVEJTE SE: V Česku chybí léky i jejich náhrady

Tagy: