Hrdinský kousek, úspěch dokonalosti a triumf nad velmocí. Rakušané oslavují skalp Česka

O senzačním vítězství nad „hokejovým Goliášem“ píšou média v Rakousku poté, co jejich národní tým v roli outsidera na mistrovství světa porazil české hokejisty 2:1 po samostatných nájezdech. Novináři používají označení jako „hvězdná hodina rakouského hokeje“ nebo „vítězství nad velmocí“.

„Chápe to někdo? Budeme potřebovat chvilku na to, abychom si uvědomili, že jsme zvítězili nad číslem sedm ve světě hokeje,“ uvedl web deníku Der Standard v on-line zpravodajství s narážkou na pozici českého týmu ve světovém žebříčku. Rakousko je sedmnácté.

Der Standard píše o hvězdné hodině rakouského hokeje a novináři bulvárního listu Kronen Zeitung o „doposud největším hrdinském kousku současného mistrovství světa“. „Vítězství nad jednou z hokejových velmocí (i když po samostatných nájezdech). Proti Česku, šestinásobnému mistrovi světa, které se (Rakousku) ještě nikdy porazit nepodařilo,“ uvádí deník Der Standard.

Čestná porážka nebyla dost dobrá

Rakousko na současném mistrovství už podruhé bodovalo proti družstvu světové úrovně, píše internetové vydání deníku Kurier. Šéf týmu Roger Bader a jeho asistenti se přitom pustili do pořádného rizika: necelou minutu před koncem hry odvolali brankáře Bernharda Starkbauma a místo něj poslali na led šestého hráče. „Čestná porážka 0:1 pro ně nebyla dost dobrá,“ podotýká Kurier s tím, že riziko se vyplatilo, protože Rakušanům se podařilo vyrovnat.

Kdo bude podle vás nejproduktivnějším hráčem české hokejové reprezentace na MS ve Finsku?

Portál veřejnoprávní rozhlasové a televizní stanice ÖRF zhodnotil, že ve hře Čechů byla vidět jistá nerozhodnost, práci s outsiderem si představovali jinak. I když věděli, že za méně než 24 hodin změří síly s dalším protivníkem, Norskem, bojovali Rakušané zarytě až do závěrečné sirény řádné hrací doby aspoň o remízu a jeden bod. Ale když se po bezbrankovém prodloužení podařilo při nájezdech brankáři Starkbaumovi odrazit všechny pokusy Čechů, „dosáhlo české vystřízlivění a červeno-bílo-červený historický úspěch dokonalosti“, píše orf.at.

Jalonen: Nerozumím prvním třetinám

Ještě v době Československa prohrál národní tým s Rakušany naposledy 17. března 1932 na mistrovství Evropy v Berlíně (0:3). Pod historickou porážkou bude podepsaný finský kouč Kari Jalonen, který přitom přišel pomoci vrátit český hokej na výsluní. Po dobrých výsledcích v přípravě zatím mužstvo na šampionátu nepřesvědčilo herně ani výsledkově. Jalonen přesto věří, že i bod z duelu proti Rakušanům může mít nakonec svou cenu.

„Hráči i my všichni jsme samozřejmě hrozně zklamaní z výsledku, to není žádné tajemství. Je tu však jedna věc, které nerozumím. A tou jsou naše první třetiny. Jako bychom se nedokázali dostat správně do zápasu od začátku,“ přemítal Jalonen.

Národní tým prožil v úterý celkově hektický den. Řešil se příjezd posil Davida Pastrňáka s Davidem Kämpfem, ale i náhlý odjezd Dominika Simona. „Nebyla to pro tým nejlepší situace. Jsme tu ale proto, abychom hráli hokej. Toho bychom se měli držet. Pastrňák a Kämpf jsou velmi dobří hráči a pomůžou nám. Tohle je ale tým. Musíme jim najít místo,“ uvedl Jalonen.

Podle kapitána Romana Červenky si bude muset tým po propadáku s Rakouskem nějaké věci vyříkat. „Určitě si sedneme, určitě budeme mluvit. Budeme to řešit,“ prohlásil a nechtěl popisovat, co už se dělo v šatně. „Co se stalo v kabině, to nebudu říkat. Věřili jsme, že ten zápas dotáhneme do vítězného konce, což se nepovedlo. Rychle po zápase to neumím zhodnotit, je to čerstvé,“ prohlásil.

Češi tak mají v základní skupině MS v hokeji po třech zápasech čtyři body. V prvním duelu porazili Velkou Británii, následně ale podlehli Švédům. Dalším soupeřem svěřenců Kariho Jalonena bude ve čtvrtek Lotyšsko. Zápas začne v 19:20.

Tagy:
Rakousko oslavy média hokej Česko sport česká hokejová reprezentace národní tým Roman Červenka Kari Jalonen MS v hokeji 2022 velmoc