Hřib jako nový šéf Pirátů? Je neschopný, říká Babiš. Chválí ho naopak Válek či Fiala z SPD

Náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti) a šéf ANO Andrej Babiš

Zdeněk Hřib bude kandidovat na post předsedy Pirátské strany

S bývalým pražským primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) jsme jednali, ale ten člověk není schopný ničeho. Těmito slovy nešetřil Hřiba, který se chce ucházet o vedení Pirátů, předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Naopak ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) současného náměstka primátora chválí. Hřib chce, aby byli Piráti liberální středovou stranou a prosazovali politiku zaměřenou na problémy běžných lidí. O předsednickou funkci se zatím přihlásili čtyři adepti.

„Když působil Hřib na postu primátora, jednali jsme s ním. Nabízel jsem mu, že stát zaplatí pražský vnitřní i vnější okruh, jenže žádná reakce,“ hřímal ve čtvrtek na tiskové konferenci Babiš. „Ten člověk není schopen ničeho,“ prohlásil.

K TÉMATU: Kandidovat může každý, ať si tu práci zkusí a pak hodnotí, řekl Jurečka ke zvýšení platů politiků

Válek naopak uvedl, že s Hřibem byla vždy dobrá spolupráce. „S kolegou Hřibem mám velmi dobrou zkušenost,“ sdělil ministr pro CNN Prima NEWS. Podle poslance SPD Radima Fialy je náměstek „jediným a asi posledním viditelným politikem u Pirátů“.

Hřib je čtvrtým oficiálním kandidátem na předsedu Pirátů po rezignaci předsednictva v čele s Ivanem Bartošem po neúspěšných krajských volbách. „Dostal jsem celou řadu výzev od spolustraníků, abych do toho šel. Rozhodnutí zrálo delší dobu, ale stále platí, že mám v Praze rozjetou celou řadu projektů, které jsou velmi unikátní,“ vysvětlil svůj krok pro CNN Prima NEWS.

O post předsedy Pirátů chce usilovat také bývalý senátor Lukáš Wagenknecht, končící náměstek libereckého hejtmana Zbyněk Miklík nebo bývalý ostravský radní David Witosz. Kandidaturu zvažuje také senátorka Adéla Šípová, která v neveřejné části pirátského fóra dostala nominaci.

Bývalému primátorovi by podle komentátorů mohl pomoct jeho úspěch z komunálních voleb. „Je jedním z nejpopulárnějších pražských politiků a snad i nejviditelnější člen Pirátů,“ míní komentátor Českého rozhlasu Radko Kubičko.

„Působí jako arogantní autista, o kterém lidé z prostředí pražského magistrátu tvrdí, že jednat s ním je lahůdka,“ opřel se ironicky do exprimátora komentátor MF DNES Petr Kolář ve vysílání CNN Prima NEWS. Koho si nakonec Piráti zvolí jako svého předsedu, bude jasné 9. listopadu, kdy se koná mimořádné celostátní fórum v pražských Dejvicích.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Poslanci by měli brát 50 tisíc, řekl Okamura. Ušetřeme si trapné debaty o platech, vyzval Skopeček

Tagy: