Okamura: Poslanci by měli brát 50 tisíc. Ušetřeme si trapné debaty o platech, vyzval Skopeček

Předseda SPD Tomio Okamura a místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS)

360° - 9.10. v 21:30

SPD je pro zmrazení platů politiků, které jsou nyní vysoko nad průměrem. Adekvátní částka je 50 tisíc korun, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS předseda hnutí Tomio Okamura. Podle místopředsedy Poslanecké sněmovny Jana Skopečka (ODS) by bylo nejlepší vrátit se k mechanismu, který bude určovat platy politiků automaticky. Na tom, že by politici neměli hlasovat o svých platech, se s nimi shodly také poslankyně Věra Kovářová (STAN) a předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

„My v SPD chceme zamrazit platy politiků. Na jejich zvýšení nebude dobrá doba, protože průměrné platy politiků jsou vysoce nad průměrem pracujících občanů,“ řekl Okamura v pořadu 360°.

ČTĚTE TAKÉ: Rozhodovat o svém platu je nemorální, řekl premiér Fiala. I my jsme se chovali jako populisté

Za adekvátní částku pro politiky považuje průměrný plat obyvatel Prahy. Ten v současné době činí zhruba 50 tisíc korun. „Dneska mají poslanci jednou až dvakrát tolik, berou třeba 150 tisíc se všemi náhradami. Podle mě to je přehnané,“ sdělil předseda SPD.

Poslanec vládní ODS Jan Skopeček by se vrátil k „automatu“, který určí platy všech ústavních činitelů. „Bude se to dělat na základě vzorečku, my do toho nebudeme zasahovat. Podle toho, jak se bude nebo nebude dařit ekonomice, porostou nebo neporostou platy všech ústavních činitelů,“ řekl místopředseda Sněmovny. Politici si tak prý do budoucna „ušetří trapné debaty“ o výši jejich platů.

Nastavením platů poslanců, senátorů, členů vlády, prezidenta, soudců a dalších vysokých funkcionářů se musejí politici znovu zabývat poté, co Ústavní soud zrušil zákonný koeficient nutný pro jejich výpočet. Soud uvedl, že letošní snížení soudcovských platů odporuje ústavnímu pořádku. Ústavnost snížení platů u politiků ale Ústavní soud v rozhodnutích nezpochybnil.

K tomu se v pořadu 360° vrátila šéfka poslanců ANO. „V konsolidačním balíčku to bylo svázáno v jednom paragrafu, tedy jak platy soudců, tak ústavních činitelů. Ústavní soud to v květnu zrušil, zaobíral se jenom soudci, ale logicky zrušil celý paragraf,“ upozornila Schillerová.

Podle místopředsedkyně Sněmovny Kovářové není na růst platů politiků správná doba. „Není nic špatného na tom, kdybychom platy zmrazili, protože doba na jejich růst opravdu není dobrá. Navíc ten nárůst je obrovský. Na příští období bychom měli připravit mechanismus, který bude oddělen od hlasování poslanců,“ sdělila Kovářová.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Výborné vztahy mezi Prahou a Varšavou. Češi jsou u nás nejvítanějšími hosty, vzkázal Tusk

Tagy: