Jurečka ke zvýšení platů politiků: Kandidovat může každý, ať si tu práci zkusí a pak hodnotí

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Jurečka ke zvýšení platů politiků

Podle návrhu novely zákona, který míří do Poslanecké sněmovny, by od příštího roku měly vzrůst platy politiků až o 13 procent. Pokud někdo závidí, může kandidovat, ať si tu práci přijde zkusit a nosí boty politika, řekl v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS ministr práce a vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Dobře načasovat zvyšování platů politiků podle Jurečky nejde a veřejnost tento krok nikdy neocení. „Každá veřejnost prakticky v každém státě si bude stěžovat na to, že politici mají nějaké platy. Já nikomu jeho výdělek nezávidím. Pokud někdo závidí, každý může kandidovat, ať si tu práci přijde zkusit, nosit boty toho člověka a pak až hodnotit,“ uvedl ministr práce pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Jurečka chce obhajovat post šéfa KDU-ČSL. Představí nové vize, jeho soupeřem bude Výborný

Podle ministra existují politici, kteří jsou drazí i zadarmo. Politici, kteří ve sněmovně vystoupí jen párkrát za funkční období a moc se práci nevěnují. „Buďme ale féroví, že jsou politici, kteří opravdu dělají dobrou práci a snaží se ve svém mandátu odpracovat tu pozici nejlépe, jak umí,“ zdůraznil. Doplnil, že ještě uvidí, jak bude návrh vypadat a poznamenal, že se navýšení týká i soudců a státních zástupců. Celkově zhruba pěti tisíc lidí.

Jurečka také připomněl, že se v roce 2015 za přítomnosti Andreje Babiše (ANO) i Tomia Okamury (SPD) dohodli, že o svých platech nebudou rozhodovat. „Od té doby se platy politiků, ale i soudců a státních zástupců odvíjejí od toho, jak roste průměrný hrubý plat v ekonomice,“ vysvětlil s tím, že z posledních čtyř let byly platy politiků tři roky zmrazené. „Upozorňovali jsme, že ve chvíli, kdy se rozmrazí, dojde najednou ke skokovému nárůstu, o kterém se nyní bavíme,“ dodal Jurečka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Žádné „z práce do rakve“, ujistil Jurečka. Lidé mají do penze odcházet nejpozději v 67 letech

Tagy: