Korupční kauza se týká i ODS a dalších stran. Rozhodně nekončí, prohlásil Hřib

Pražský primátor Zdeněk Hřib v Partii Terezie Tománkové 19. června 2022

PARTIE Terezie Tománkové 19.6.2022

Žádný člen Pirátské strany není do této kauzy zapleten. Nefiguruje v tom spise, případ se netýká pražského magistrátu, ale dopravního podniku či VZP. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) se distancoval od aféry kolem svého dnes již bývalého náměstka Petra Hlubučka. „Konec to rozhodně není, bude tu pokračovat rozpracování politických větví,“ řekl politik v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Primátor Hřib v Partii o kauze kolem Hlubučka prohlásil: „Ta věc bude nepochybně ještě mnohem širší. Mám pocit, že se tam objevuje více politických stran než jen STAN. Připomenu, že také ODS dostala sponzorský dar v roce 2012 od rodiny pana Redla. Dozvíme se ještě spoustu dalších věcí.“

Hřib zdůraznil, že „žádný člen Pirátské strany není do této kauzy zapleten. Nefiguruje v tom spise a také bych rád zdůraznil, že se netýká zakázek na magistrátu, ale dopravního podniku, VZP a krajské správy služeb ve Středočeském kraji. Konec to rozhodně není. Bude tu pokračovat rozpracování politických větví“.

Poslanec Jan Jakob (TOP 09) v Partii Terezie Tománkové poznamenal: „Jde o výraznou změnu politické kultury u nás. Časy, kdy se kauzy promlčovaly a prohlašovaly za účelovky a kampaň, jsou pryč. Konečně platí heslo padni komu padni,“ řekl Jan Jakob (TOP 09). Nemohu zodpovídat za to, co se děje v jiných politických stranách. Když ale něco takového vyjde najevo, je třeba konat rázně. Oceňuji, že hnutí STAN takto koná, že rezignoval Petr Gazdík na post ministra školství, že bylo členství ukončeno panu Hlubučkovi,“ řekl Jakob.

Havlíček: Mafie, drogy a sexuální orgie

Naopak ostře se do Starostů postil poslanec, bývalý ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (ANO): „Ministr školství byl přichycen při činu, ministr školství neměl jinou šanci než odstoupit. Tím to ale nesmí skončit. Další krok musí být ukončení pana Rakušana na postu ministra vnitra. Hana Marvanová na to upozorňovala několik měsíců, vysmáli se jí a zametli s ní,“ pustil se do vládního hnutí.

Havlíček také zopakoval své dřívější výroky, že v Hlubučkově kauze jde také o drogy. „Toto je kauza, která tu nemá obdoby. To je o úplatcích, konspiraci, drogových a sexuálních orgiích. O propojení na nejvyšší politiky, kdy si Gazdík vyměňoval informace šifrovaně s největším mafiánem, který za tím stál. O těch, kteří se smáli, když rozebírali pražský dopravní podnik do posledního šroubku. Není možné to dále tolerovat, že o tom Rakušan nevěděl,“ dodal Havlíček.

„Je logické, že pan Gazdík rezignoval. Spojení politiky a mafie tu snad nebylo od 90. let. Uvidíme, co ještě policie odhalí, a myslím si, že to nemohlo dopadnout jinak,“ řekl v diskusi místopředseda SPD Radim Fiala. Také on vyzval k rezignaci na post ministra vnitra Víta Rakušana. „Není možné, aby jím byl člověk, který má na starosti policii, která bude vyšetřovat jeho vládní kolegy. Měla by tam nastat sebereflexe,“ dodal. Podle Fialy by se mělo hlasovat o nedůvěře vládě, přestože by asi svou pozici ustála.

Razie na magistrátu tvrdě dopadá na celé STAN

Skandál vládního hnutí STAN vypukl ve středu, kdy policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu podnikli razii na pražském magistrátu kvůli hospodaření pražského dopravního podniku. V jejich síti uvízl také bývalý náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN), který byl následně vzat do vazby.

Vedle Hlubučka policisté vyšetřují také podnikatele Michala Redla, který má k hnutí STAN blízko, dokonce měl být jedním z jeho sponzorů. Oba jsou podezřelí z korupce a účasti na organizované skupině. S Redlem byl v minulosti v kontaktu také místopředseda hnutí STAN a ministr školství Petr Gazdík. Michal Redl byl jedním z klíčových spolupracovníků gangstera Radovana Krejčíře, ke hnutí STAN jej měl přivést europoslanec Stanislav Polčák.

Šéf hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan prý o kontaktech Gazdíka s Redlem nevěděl. Tvrdí také, že sám se s podnikatelem nikdy nesetkal, i kdyby „o to stokrát žádal“. Rakušan v sobotu na sociálních sítích vydal prohlášení, v němž slíbil očistu svého hnutí. A rovněž podotkl, že pokud očištění nezvládne, „bude STAN bez Rakušana“.

Uživatelé sociálních sítí však pod příspěvkem neskrývali své rozhořčení. „Volil jsem vás, už nebudu,“ vzkázali někteří z nich Rakušanovi. Petr Gazdík v neděli dopoledne na Twitteru sdělil, že na svou funkci ministra školství k 30. červnu rezignuje.

Tagy:
Zdeněk Hřib Karel Havlíček Partie Terezie Tománkové vláda Praha Pražský magistrát