Západ je na jadernou válku připraven, shodli se experti. Může Rusko své výhružky naplnit?

 Milan Mikulecký a Vlastislav Bříza

Podle bezpečnostních expertů Vlastislava Břízy a Milana Mikuleckého jsou výhružky Ruska jadernou válkou pouze částí dezinformační kampaně Kremlu a nedá se říct, že by hrozila více než kdykoliv jindy. Pokud by se Ruská federace přece jen rozhodla ke konfliktu přistoupit, znamenalo by to pro ni katastrofu. Shodli se na tom ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Jadernému konfliktu nejsme ani blíž, ani dál. Od doby, co v Kremlu sedí nevyzpytatelný člověk, jsme stále ve stejné situaci,“ upozornil Mikulecký a s jeho slovy souhlasil i Bříza: „Je to naprosto nesrovnatelné s rokem 1962, kdy byl svět skutečně nejblíže třetí světové válce. Ruská federace útok na NATO neplánuje,“ zdůraznil.

ČTĚTE TAKÉ: Západ je přímo zapojen do války, běsní Kreml. Z Německa unikly citlivé nahrávky důstojníků

Výhružky jadernými zbraněmi jsou podle expertů pouze součástí propagandy. „A pokud se budeme bavit o jejich nasazení, přistupujeme na ruskou hru,“ poznamenal Mikulecký. Rusko prý s tématem velmi dovedně pracuje a necílí ho pouze na jeho obyvatele skrz dezinformační kanály, ale i prostřednictvím světových politiků, kteří o tomto tématu diskutují, a tím šíří strach, což je zjevným záměrem Kremlu.

Bříza navíc připomněl, že Západ je na případný útok připraven. „Je potřeba říct, že Spojené státy a západní svět disponují tak velkým jaderným arzenálem, který bohatě stačí k odstrašení Ruské federace.“

Hrozbu válečného konfliktu podle webu Armyinform.ua připustil člen Ukrajinské akademie geopolitiky a geostrategie Stanislav Želichovský. Domnívá se, že by už za pět až osm let mohlo dojít ke válce mezi Ruskem a zeměmi NATO. „Je zřejmé, že se nyní nacházíme v nové globální konfrontaci, která se však poněkud liší od klasických světových válek, jež probíhaly v první polovině dvacátého století,“ řekl Želichovský.

Ukrajina podle něj už dva roky získává čas, aby se svět na konflikt připravil. „Tím, že se ubránila rozsáhlé invazi, zachránila nejen sebe, ale okolní země před okamžitým příchodem temného věku,“ dodal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Třetí světová válka už začala, říká Želichovský. Ukrajina získává čas, aby se svět připravil

Tagy:
válka útok jaderné zbraně bezpečnost Ukrajina Rusko Čína Zprávy plus Vlastislav Bříza Milan Mikulecký jaderná válka Svět