Expert Želichovský: Třetí světová válka už začala. Ukrajina získává čas, aby se svět připravil

Ukrajinští vojáci střílejí z děla u východního města Bachmut.

Plány pro Ukrajinu

Začala třetí světová válka, a to už před dvěma lety. Může sice skončit mezi hranicemi Ukrajiny a Ruska, reálně však hrozí, že se rozšíří i do dalších zemí. Řekl to člen Ukrajinské akademie geopolitiky a geostrategie Stanislav Želichovský.

„Dva roky ruské agrese v plném rozsahu. Boj o Ukrajinu je ve skutečnosti bojem o Evropu. Nyní se nacházíme v období třetí světové války se silným hybridním rozměrem,“ pronesl člen Ukrajinské akademie geopolitiky a geostrategie Stanislav Želichovský podle webu Armyinform.ua.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jako po apokalypse. Satelitní snímky ukázaly osud Avdijivky, podívejte se na smutné srovnání

V konfrontaci s Ruskem je podle něj nejen Ukrajina, ale také další země. „A to nejen z důvodu dodávání zbraní, ale také proto, že trpí hybridními akcemi,“ popsal Želichovský.

Podle něj by za pět až osm let mohlo dojít ke konfrontaci mezi Ruskem a zeměmi NATO. „Je zřejmé, že se nyní nacházíme v nové globální konfrontaci, která se však poněkud liší od klasických světových válek, jež probíhaly v první polovině dvacátého století,“ řekl Želichovský.

Ukrajina podle něj už dva roky získává čas, aby se svět připravil. „Tím, že se ubránila rozsáhlé invazi, zachránila nejen sebe, ale okolní země před okamžitým příchodem temného věku,“ uvažoval Stanislav Želichovský. Západ si prý až později uvědomil, že se na Ukrajině rozhoduje o osudu celého lidstva, a proto bylo nutné pomoci Ukrajincům přežít všemi možnými zdroji a prostředky.

Podobně se nedávno vyjádřil také bývalý ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek. „Pořád říkáme, že jde o Ukrajinu. Ale tady jde o Evropu. Ta výzva není jenom budoucnost Ukrajiny, ta výzva je budoucnost Evropy,“ sdělil Zaorálek v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Podle něj Češi žijí v iluzi, jakým způsobem se podílíme na řešení konfliktu. „Bylo zde mnoho patetických řečí, jak jsme se sjednotili a kolik jsme toho dodali. Teď jsme se dohodli šťastně na 51 miliardách eur na čtyři roky. Když si to porovnáte s jinými sumami, tak třeba na covid jsme dali 750 miliard, na zelený úděl dáváme ročně jeden bilion. My říkáme, že je to pro nás zásadní věc, ale moc vážně to nebereme,“ sdělil Zaorálek.

Tagy:
Evropa NATO Ukrajina Lubomír Zaorálek Rusko Zelená dohoda pro Evropu Třetí světová válka