Hrozba pro ČR, řekl Pavel k rozhodnutí Babiše. Oba budou řešit minulost, rýpla si Nerudová

Ekonomka Danuše Nerudová a generál Petr Pavel

Soupeři Babiše v boji o Hrad komentují jeho oznámení kandidovat

Petr Pavel vnímá Babišovu kandidaturu kvůli populismu jako hrozbu pro ČR. Dle Danuše Nerudové budou oba protikandidáti řešit svou minulost, zatímco ona budoucnost ČR. Andrej Babiš v neděli večer oznámil, že se hodlá ucházet o prezidentský post v lednových volbách.

„Osobně se těším, že do debat přinese oživení, ale obecně jeho kandidaturu vnímám jako hrozbu pro Českou republiku, a to kvůli populismu, který zosobňuje,“ reagoval na sociálních sítích na Babišovu kandidaturu aktuálně největší favorit voleb Petr Pavel.

„Andrej Babiš ani po dlouhém pátrání nenašel nikoho lepšího než je on sám,“ glosovala rozhodnutí šéfa ANO další z prezidentských uchazečů a uchazeček Danuše Nerudová. „Zatímco pánové protikandidáti budou v kampani řešit svou minulost, já jsem připravena zaměřit se na budoucnost nás všech,“ rýpla si pak i do Pavla.

Babiš hledá na Hradě imunitu

Na oznámení Andreje Babiše reagovaly i špičky vládní pětikoalice. Premiér Petr Fiala (ODS) překvapen není, poukazuje ale na obžalobu, která proti šéfovi ANO nadále je. Soud v kauze Čapí hnízdo bude pokračovat v prosinci, tedy v době, kdy bude probíhat horká fáze prezidentské kampaně.

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše chybí Babišovi sebereflexe či úcta k úřadu. „Přeji České republice více štěstí než Andreje Babiše,“ komentoval situaci předseda lidovců Marian Jurečka. „Andrej Babiš oznamuje kandidaturu ještě předtím, než ji předsednictvo ANO schválí. V tom je tak nějak všechno,“ neodpustila si připomínku šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Kandidovat na prezidenta může každý, kdo splní formální kritéria. Andrej Babiš ta kritéria jistě splní. Co splnit nemůže, jsou morální kritéria spjatá s nejvyšší ústavní funkcí. Věřím, že mu to voliči vysvětlí,“ vzkázal Babišovi ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Andrej Babiš oznámil kandidaturu v neděli večer na TV Nova. Potvrdit ho jako kandidáta hnutí ANO má v pondělí předsednictvo, poté chce jít cestou 20 podpisů poslanců. ANO jich má ve Sněmovně 72. Kandidátní listinu musí zájemci předložit na ministerstvu vnitra do 8. listopadu.

Tagy: