Zrušte sankce, jinak budete mít málo plynu, hrozí Peskov Evropě. Utne Rusko i dodávky ropy?

Tiskový mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov

Cena plynu se zvýšila o třetinu

Rusko může definitivně utnout dodávky ropy do Evropy. S touto hrozbou vyrukoval mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Důvodem je podle něj zvažovaný cenový strop u ruské ropy, o němž uvažují státy G7. Tiskový mluvčí prezidenta Vladimira Putina dále dodal, že pokud nebudou zrušeny sankce uvalené na Moskvu kvůli ruské invazi na Ukrajinu, tak se předválečné dodávky plynu plně neobnoví.

Peskov médiím sdělil, že důvodem problémů s dodávkami plynu jsou protiruské sankce ze Západu. „Problémy s plynem vznikly kvůli sankcím Západu, které byly uvaleny na naši zemi a několik společností,“ prohlásil mluvčí ruského prezidenta. Žádné jiné důvody pro odstávky podle něj nejsou.

Ruská společnost Gazprom přitom neobnovení dodávek plynu v pátek odůvodnila údajnou poruchou. Vinu svalila na potíže s turbínou v plynovodu Nord Stream 1, kterou před časem opravovali Kanaďané.

Peskov však za celou aktuální situací vidí jiného viníka. „Kolektivní Západ, v konkrétním případě Evropská unie, Kanada a Británie, nesou vinu na tom, že situace došla do takového bodu,“ prohlásil podle ruské agentury TASS Putinův mluvčí.

Ten dále prohlásil, že pokud Západ sankce nezruší, tak se dodávky plynu plně neobnoví. „Právě tyto sankce uvalené Západem dostaly situaci k tomu, co zde nyní vidíme,“ řekl dále Peskov.

G7 chce zavést cenový strop na ruskou ropu

Trable Rusům zároveň přináší plánovaná myšlenka, se kterou přišly státy G7. Ty se prostřednictvím svých ministrů financí a guvernérů národních bank shodly, že je na místě zastropovat ceny ruské ropy.

Peskov na to reagoval slovy, že pokud na zastropování dojde, pak by Rusko mohlo přikročit k „odvetnému opatření“. Následně před ruskými novináři uvedl, že by jím bylo naprosté přerušení dodávek ropy a ropných produktů do zahraničí.

Opatření z dílny činovníků G7 by mohlo vstoupit v platnost 5. prosince pro surovou ropu. O dva měsíce později by pak mělo nastat i u zpracovaných ropných produktů.

Tagy:
ropa Vladimir Putin Moskva Evropa plyn sankce Dmitrij Peskov Rusko Gazprom Moskevský Kreml ruská invaze na Ukrajinu Nord Stream