Smog a koncem týdne výrazné oteplení. Kvůli ledovce by starší lidé měli omezit vycházky

Náledí a žena

V úterý se počasí nezlepší, meteorologové varují před mrznoucím deštěm i náledím. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) tak vydal výstrahu před ledovkou. Lidé mají chodit opatrně a hrozí i nehody na silnicích. V Moravskoslezském kraji navíc zůstává v platnosti varování před smogovou situací. Koncem týdne by se ale mělo výrazně oteplit, teploty se vyšplhají až ke 13 °C.

V úterý má být podle meteorologů zataženo až oblačno, v severovýchodní polovině území v noci a ráno i polojasno. V západní polovině Čech má zpočátku dne místy pršet nebo sněžit. Odpoledne a večer už bude pršet na většině území Čech. Nad 1 000 m mohou být srážky i sněhové. Na severovýchodě Čech, Moravě a ve Slezsku mají být podle ČHMÚ srážky smíšené nebo sněhové.

Nejnižší noční teploty klesnou k −1 až −6 °C, zejména v severovýchodní polovině území ojediněle až k −9 °C. Nejvyšší denní teploty dosáhnou −2 až 3 °C, na jihozápadě až 6 °C. V 1 000 m na horách bude kolem −1 °C, na Šumavě až 3 °C. Vát bude slabý proměnlivý nebo jihovýchodní vítr do 4 m/s, později většinou mírný jižní až jihozápadní 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na horách na severu a severovýchodě kolem 20 m/s (70 km/h).

Meteorologové varují, že při mrznoucím dešti se bude vytvářet ledovka. A tak vydali výstrahu, která platí od úterý od 14 hodin do středy do 12 hodin. Lidem hrozí úrazy při uklouznutí i problémy v dopravě a zvýšená nehodovost.

„Při pohybu venku je třeba chodit velmi opatrně, starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven. Řidičům se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně. Také by měli počítat s prodloužením doby jízdy,“ uvádí meteorologové na svém webu.

Smog v Moravskoslezském kraji

V Moravskoslezském kraji navíc přetrvávají zhoršené rozptylové podmínky. V části regionu zůstává v platnosti výstraha kvůli smogové situaci. Tu meteorologové kvůli vysokým koncentracím polétavého prachu v ovzduší vyhlásili z neděle na pondělí. Na měřicích stanicích je překročen imisní limit pro polétavý prach, který je 50 mikrogramů na metr krychlový.

Smogová situace v kraji platí pro oblast Ostravska, Karvinska a Frýdecko-Místecka. Lidé by se tam při pobytu venku měli zdržet zvýšené fyzické zátěže, během níž by intenzivněji dýchali. Doporučení platí zejména pro lidi s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starší lidi a malé děti.

Zároveň je podle meteorologů vhodné dát přednost cestování městskou hromadnou dopravou. Kvalitu ovzduší v regionu ovlivňuje několik faktorů. Kromě geografické polohy a povětrnostních podmínek hraje velkou roli hromadění zplodin z průmyslových zdrojů, lokálních topenišť, z dopravy a velkou měrou hlavně v zimních měsících přenos emisí z Polska.

Výrazné oteplení

I středa má být podle ČHMÚ zatažená až oblačná s občasným deštěm. V severovýchodních Čechách a na Moravě zpočátku budou srážky mrznoucí nebo sněhové. Nejnižší noční teploty klesnou k 1 až −3 °C, v Čechách bude místy kolem 3 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupají ke 4 až 8 °C, na severu a východě místy ke 2 °C. Vát bude mírný jihozápadní až západní vítr 3 až 7 m/s. Na severovýchodě Čech a na Moravě slabý vítr 1 až 4 m/s.

Zataženo až oblačno s občasným deštěm Česko čeká podle meteorologů i ve čtvrtek, začne se ale oteplovat. Nejnižší noční teploty klesnou pouze k 6 až 2 °C, na severovýchodě Čech a na Moravě místy k 1 °C. Nejvyšší denní teploty naopak vyšplhají k 9 až 13 °C, na severovýchodě Čech a na východě Moravy bude místy kolem 5 °C. Vát bude mírný západní vítr 3 až 7 m/s, na severovýchodě Čech a na Moravě místy slabý proměnlivý vítr do 3 m/s.

V pátek se počasí zlepší. Srážky začnou ustávat a ubyde i oblačnosti. Nejnižší noční teploty klesnou k 11 až 7 °C, na severovýchodě a východě místy ke 3 °C. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 10 až 14 °C, na severovýchodě a východě místy kolem 8 °C. Vát bude mírný západní vítr 3 až 7 m/s, místy v nárazech kolem 15 m/s.

Tepleji má být i o víkendu. V sobotu mají být nejnižší noční teploty 9 až 5 °C, při slabším větru až 2 °C. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 7 až 11 °C. Ojediněle se obleví mlhy. Vát bude mírný západní až severozápadní vítr 3 až 7 m/s.

Od neděle do úterý bude podle meteorologů polojasno až oblačno, místy mlhy nebo zataženo nízkou oblačností. Postupně bude na většině území pršet, na horách bude déšť kombinovaný se sněhem. Teploty se zase vrátí k bodu mrazu. Nejnižší noční teploty klesnou na 4 až 0 °C, při zmenšené oblačnosti bude místy až −3 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupají k 4 až 9 °C.

Tagy: