Hrozí, že se občané vzbouří. Vláda vyhazuje peníze z vrtulníku, kritizuje vývojář Vávra

Podle zakladatele Společnosti pro obranu svobody projevu Daniela Vávry bylo zablokování dezinformačních webů protiústavní.

Co Čech, to politik! (512)

Státy Evropy čelí v poslední době rapidnímu zvyšování cen u energií, pohonných hmot i potravin. Jednotlivé vlády hledají řešení, jak s rostoucí inflací co nejefektivněji bojovat. Zakladatel Společnosti pro obranu svobody projevu Daniel Vávra v této souvislosti zkritizoval postup kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS). Známý herní vývojář vládu vyzval k tomu, aby se začala chovat více pravicově.

„Hrozí, že se občané začnou bouřit. Všechno se už teď zdražilo brutálním způsobem. Jestli ceny energií porostou ještě víc a zvýší se úrokové sazby, tak to bude pro mnoho lidí znamenat existenční problémy. Jsou to důsledky nejen války, ale i covidu. Těžko se s tím dá něco dělat,“ poznamenal Vávra v pořadu Co Čech, to politik! na CNN Prima NEWS.

Meziroční inflace v dubnu stoupla na 14,2 procenta z březnových 12,7 procenta a dostala se na nejvyšší úroveň od prosince 1993. Toto číslo řadí Českou republiku na nejvyšší příčky i v rámci Evropské unie.

Jak ale s inflací bojovat? Česká národní banka průběžně navyšuje úrokové sazby. Vláda se snažila srazit schodek původního návrhu státního rozpočtu. Také navýšila existenční i životní minimum a plánuje vyplatit jednorázový příspěvek v podobě 5 000 korun na dítě do 18 let pro domácnosti s ročním příjmem do milionu korun hrubého.

Někteří ekonomové vzhledem k vysoko nastavené hranici považují tento příspěvek za plošný a tím pádem i proinflační. Rozhodnutí Fialova kabinetu se nelíbí ani Vávrovi. „Vláda ještě dva měsíce zpátky tvrdila, že nic dělat nebude, a teď začala plošně rozdávat peníze, které vyhazuje z vrtulníku. To mi přijde jako nejhorší možné řešení. Jejich přístup je zvláštní,“ prohlásil.

Autor kultovních počítačových her Mafia či Kingdom Come zároveň navrhuje, jak by situaci řešil on: „Je potřeba snižovat daně, nechat lidem peníze, aby s nimi něco dělali, a snažit se nastartovat ekonomiku. Je čas, aby pravicová vláda řešila věci pravicovým způsobem, protože tak to většinou v ekonomických krizích bývá. Socialisté odejdou a pravičáci přijímají nepopulární řešení, aby dali ekonomiku dohromady.“

Tagy: