Hrozivé detaily útoku žraloka v Hurghadě: Promluvil otec, jemuž Vladimir zemřel před očima

Žralok napadl plavce.

Obětí útoku žraloka, k němuž došlo ve čtvrtek u pláže v oblíbeném egyptském letovisku, je 23letý Vladimir původem z Ruska. Nemělo jít o turistu, mladík žil se svou rodinu na severu Afriky již delší dobu. Úřady prozatím v dané oblasti zavedly dvoudenní zákaz koupání a dalších volnočasových aktivit v moři. Otec zemřelého nyní pro web Daily Mail popsal, co nešťastné události předcházelo.

Mladík se koupal v moři, když v tom se v jeho blízkosti objevila typická žraločí ploutev. Přestože se snažil co nejrychleji plavat ke břehu, žralok tygří, jehož napadení bývá fatální, na něj zaútočil a po krátkém boji ho stáhl pod vodu. Na hladině byly poté vidět pouze Vladimirovy nohy, kterými v posledních chvílích trhal. Následně vyplavalo na hladinu jeho mrtvé tělo. Před stažením pod vodu zoufale volal na svého otce: „Tati, zachraň mě!“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rus roztrhaný žralokem prchal před válkou. Slovenka Martina plavala jen pár metrů od něj

Ten všemu bezmocně přihlížel na břehu. „Šli jsme si jen odpočinout na pláž,“ sdělil webu Daily Mail  Jurij Popov. „Najednou na syna zaútočil žralok, vše se odehrálo během několika vteřin,“ řekl zdrcený otec. Dodal, že v ten moment nebyl v blízkosti syna nikdo z členů rodiny, který by mu mohl v boji o život nějak pomoci.

„Jak mu můžete v tu chvíli pomoct? Ten strašlivý masakr trval asi dvacet vteřin, najednou ho něco stáhlo pod vodu,“ popsal chvíle bezmoci. „Šlo o naprostou náhodu, protože tato pláž je jinak bezpečná. V okolí se neustále pohybují lodě či jachty. Nikdy tady k ničemu podobnému nedošlo. Žraloci zpravidla útočí v blízkosti nekontrolovaných pláží. Je to nejspíš jen nějaký vrtoch osudu,“ řekl. Synovo tělo hodlá nechat zpopelnit a jeho ostatky převézt do rodného Ruska.

Jedna z přihlížejících tragédii uvedla, že poté, co žralok Vladimíra zabil, začal trhat jeho tělo a hodlal se nakrmit. „Přímo před mýma očima žralok sežral dospělého muže,“ pronesla jiná.

Po útoku trvalo delší dobu, než bylo tělo napadeného nalezeno a vyneseno na břeh. „Později se zbytky těla našly, daly se do pytlů a byly převezeny do márnice,“ dodal Popov.

Místní úřady až do neděle uzavřely pás pláže v délce přes 70 kilometrů. Podle odborníka nemá takové opatření příliš smysl. Lidé by měli být sami ostražití a zvláště by se neměli chodit koupat v pozdějších hodinách.

Tagy: