Hurikán Elsa se žene z Karibiku na Floridu, vyžádal si už nejméně tři oběti

Tropická bouře Elsa přechodně zesílila na hurikán prvního stupně na pětibodové škále a směřuje k pobřeží Floridy, kde se má v nejbližších hodinách objevit, varuje Národní centrum pro hurikány. Vítr podle agentury AP dosáhne rychlosti 121 km/h. Bouře si již vyžádala nejméně tři životy, když řádila nad karibskými ostrovy i na jihozápadním pobřeží Kuby.

Americké Národní centrum pro hurikány se sídlem v Miami varovalo také před silnými dešti, nebezpečnými bouřkovými přívaly, záplavami a ojedinělými tornády. Podle odborníků je oblast hlavního města Floridy Tampa velmi zranitelná vůči bouřkové vlně, protože pobřežní vody a záliv jsou poměrně mělké, píše agentura AP.

Guvernér Ron DeSantis už v úterý uvedl, že oblast bude bouří silně zasažena. „Nyní není čas na projížďky, jsou nebezpečné podmínky,“ řekl DeSantis na tiskové konferenci. Očekává se, že bouře zasáhne pevniny ve středu mezi osmou a devátou hodinou ranní místního času.

„Moje hlavní obava je, že pokud tropická bouře nezrychlí a rozhodne se zdržet, dojde k obrovské erozi,“ řekla pětaosmdesátiletá Nancy Brindleyová, která žije v domě na pobřeží postaveném v roce 1923. Její hlavní obavou je, co se stane s pískem na přilehlé pláži a s dunami, které chrání její dům.

Po Floridě předpověděli meteorologové, že Elsa zasáhne pobřeží Georgie a Jižní Karolíny, pro jejichž části bylo vyhlášeno varování před tropickou bouří.

Tropická bouře Elsa přechodně zesílila na hurikán prvního stupně na pětibodové škále. Ta vychází ze síly větru. První stupeň se pohybuje mezi 119 až 153 km/h. Taková síla obvykle nezpůsobuje poškození budov. I tak ale může napáchat nemalé škody.

Silný vítr a vydatné lijáky Elsa v úterý přinesla na ostrov Key West. Zaplavena byla řada ulic. Jako hurikán byla klasifikovaná i na konci minulého týdne, pak ale zeslábla na tropickou bouři. Nejdříve se prohnala přes Barbados, Svatou Lucii a Dominikánskou republiku a další karibské ostrovy, přičemž způsobila nejméně tři úmrtí.

Na Kubě před jejím příchodem evakuovali asi 180 tisíc obyvatel, nakonec však Elsa Kubu velkých záplav ušetřila a naopak v částech země pomohla naplnit vodní nádrže. Podle předběžných odhadů způsobila Elsa na Svaté Lucii škody až 12 milionů dolarů (téměř 260 milionů Kč) a 5,3 milionů USD (skoro 115 milionů Kč) na Jamajce.

Tagy: