Tisíce lidí čekají na záchranu a stovky nepotvrzených úmrtí. Hurikán zpustošil Floridu

Domy jsou obklopeny záplavami způsobenými hurikánem Ian ve čtvrtek 29. září 2022 ve Fort Myers na Floridě.

Jak se vyvíjí hurikán Ian na Floridě?

Hurikán Ian, který řádil na Floridě, nyní míří k Jižní Karolíně, informuje americký web CNN, který cituje Národní středisko pro hurikány. Podle nepotvrzených zpráv si tento meteorologický jev dosud vyžádal stovky obětí na životech. Pro oblast platí varování.

„Vypadá to, že hurikán na začátku soboty zasáhne pobřeží Jižní Karolíny. Měl by být zhruba na prvním stupni, pobřeží bude opět čelit relativně velkým srážkám a silným nárazům větru, mohou nastat opět velké problémy,“ přiblížil ve vysílání CNN Prima NEWS meteorolog Miloš Dvořák.

Varování před hurikánem platí pro celé pobřeží Jižní Karolíny. Kromě toho platí výstraha před tropickou bouří od floridského města Jupiter až po východní pobřeží ve městě Duck v Severní Karolíně, informuje web CNN.

Ian dosáhl pevniny ve středu odpoledne na jihozápadě Floridy, jeho síla se ale nyní snížila na tropickou bouři. „Florida dostala velký zásah, hurikán přišel ve 4. kategorii z 5. Přešel celou Floridu, zeslábl na tropickou bouři, ale jak se dostal opět nad moře, zesílil na první stupeň,“ doplnil meteorolog.

Hurikán Ian si podle nepotvrzených zpráv ve floridském okrese Lee vyžádal stovky obětí na životech. „Nemám potvrzená čísla, ale vím určitě, že počet úmrtí je ve stovkách. Máme tisíce lidí, kteří čekají na záchranu,“ řekl stanici ABC šerif okresu Lee Carmine Marceno.

Nejhorším hurikánem v dějinách USA co do počtu obětí byl tropický cyklon, který v září 1900 zasáhl stát Texas, zničil pobřežní město Galveston a vyžádal si na osm tisíc obětí.

Tagy: