Hypotéky jsou šeredně drahé a nyní bych si ji nebral, řekl Kovanda. Odhadl, kdy opět zlevní

Lukáš Kovanda – ekonom Trinity Bank

Svět financí s Trinity Bank 5.9.2023

V tuto chvíli bych si hypotéku nebral, jelikož jsou šeredně drahé. V novém pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS to řekl ekonom Lukáš Kovanda. On osobně by prý raději počkal do roku 2025, kdy se očekává pokles úrokových sazeb. Zároveň ale dodal, že se máme připravit na to, že ceny nemovitostí i v budoucnu zřejmě porostou.

„V současné chvíli jsou hypotéky stále takřka na maximech a pohybují se mezi pěti až šesti procenty,“ uvedl Kovanda, ekonom Trinity bank. S poklesem inflace se ale podle něj i Česká národní banka uchýlí ke snižování úrokových sazeb. A dolů pak půjdou i sazby na hypotékách,“ doplnil ekonom s nadějnou vyhlídkou, že bychom se zlevnění hypoték až o polovinu mohli dočkat „už za dva roky“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Přijdou Rusové o budovy v Praze? Pracujeme na tom, říká muž, který nechal strhnout Koněva

Kovanda nicméně neočekává, že by sazby opětovně klesly pod dvě procenta. A stejného názoru je i člen bankovní rady České národní banky Jan Procházka: „Metoda nízkých nebo nulových úrokových sazeb se s nejvyšší pravděpodobností nevrátí. Pro Českou republiku se říká, že neutrální sazba je někde na dvou procentech,“ sdělil centrální bankéř.

Nižší ceny hypoték budou mít podle experta také vliv na trh s nemovitostmi. Ten je sice už v tuto chvíli předražený, ale podle ekonomů výrazný pokles cen očekávat nelze. „Na druhou stranu ale neočekáváme nárůst o desítky procent jako v minulých letech. Bude se jednat o nějaké jednotky procent. Bohužel ale ceny budou zase růst,“ konstatoval Procházka.

S poklesem úrokových sazeb se na trh navíc opět vrátí lidé, kteří jsou od něj nyní odříznutí, jelikož si nemohou hypotéku dovolit. Půjde tak opět nahoru poptávka a tím pádem se očekává i nárůst cen domů a bytů.

Řešením předražených nemovitostí by podle Kovandy byla pouze velká krize, kterou si ale ani největší cynik nepřeje: „Nemovitosti jsou v bublině a k tomu, aby ta bublina praskla, je potřeba nějaká jehla, která ji propíchne. A ta má podobu nějaké velké krize s vysokou nezaměstnaností, jelikož se tady málo staví a je převis poptávky nad nabídkou bydlení,“ upozornil a dodal, že pak by mohlo dojít k propadu až o 30 procent. „Naštěstí takovou krizi ale nikdo soudný nevyhlíží,“ uklidnil.

SLEDUJTE: Prezident Asociace realitních kanceláří ČR Miroslav Duda o nemovitostech jako jistotě dalších generací

Tagy:
nemovitosti hypotéky Jan Procházka ekonomika inflace Lukáš Kovanda Svět financí s Trinity Bank