Bydlení v Brně? Počítejte s až trojnásobným zdražením. Výstavba nových budov vázne

Ceny u novostaveb v Brně se vyšplhaly na 126 tisíc korun za metr čtvereční. Situaci komplikují mimo jiné omezení ze strany úřadů.

Bydlení v Brně zdražuje rychleji než v Praze

Bydlení v Brně zdražuje rychleji než v Praze. Ceny u novostaveb se ze 43 tisíc korun za metr čtvereční před deseti lety dostaly na částku téměř trojnásobnou, tedy okolo 126 tisíc korun. Lidé, kteří na takovou sumu nedosáhnou, se musejí spokojit s nájmem. I jeho průměrné hodnoty se však zvyšují.

Pořízení vlastního bytu může finančně ovlivnit život v horizontu desítek let. V takové situaci se nyní nachází i Jiří Mayer, který s manželkou už několik posledních měsíců shání vlastní bydlení, které by splnilo jejich požadavky ohledně velikosti, dobré dopravní dostupnosti a samozřejmě i ceny. V Brně ho ale manželský pár nenašel.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Byty jsou v některých regionech dražší než rodinné domy. Někde dokonce téměř dvojnásobně

„Tato kritéria razantně sníží konečnou nabídku objektů, které jsou k dispozici, případně se jedná o velmi drahé nemovitosti. Proto jsme se nakonec rozhodli pro obec těsně za Brnem,“ tvrdí Jiří Mayer.

Růst cen v Brně překonal dokonce i situaci s nemovitostmi v hlavním městě. Za deset let vystoupaly rovnou na trojnásobek. „Brno za tu dobu určitě dohánělo životní úrovní i cenovou úrovní Prahu,“ uvedl výkonný ředitel developerské společnosti Trikaya Alexej Veselý. „Setkáte se tu s velkou poptávkou, která přitahuje lidi spíše vysokopříjmové nebo středněpříjmové. Díky nefunkčnosti územního plánu a dalších omezení na straně stavebního úřadu velmi výrazně vázne výstavba nových bytů,“ dodal.

Sami developeři tak pozastavují stávající projekty. Takový trend může mít do budoucna opětovně vliv na další růst už tak vysokých cen, jestliže dojde ke znatelnému oživením poptávky.

Podle vedoucího Katedry regionální ekonomie na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity Vladimíra Žítka je reakce developerů pochopitelná a odráží i nepříznivé podmínky ze strany úřadů. „Pokud se zdá, že poptávka začíná být klesající, omezíte nabídku, čímž si udržíte zavedené ceny. Až si budou investoři myslet, že je náladu na trhu lepší, tedy že se poptávka stává koupěschopnější, začne se v reakci na to více stavět,“ myslí si odborník.

Cena vlastního bydlení v Brně se už dostala na takovou hodnotu, že lidem často nezbývá nic jiného než hledat nájem. I jeho cena ale výrazně roste. V případě dvoupokojového bytu zájemce zaplatí i více než patnáct tisíc korun.

Tagy: