Expert: Rozpoutáním války Rusko respekt neztratilo, jejím vedením ano. Odpovědnost nese Putin

Rusko ztratilo mezinárodní respekt kvůli tomu, že začalo páchat válečné zločiny. Vladimir Putin totiž umožnil členům Vagnerovy skupiny, aby se něco takového dělo. K tomuto závěru dospěl analytik a letecký vicemaršál ve výslužbě Sean Bell, podle kterého padá veškerá odpovědnost právě na Putina.

Zakázané zbraně, znásilňování, mučení a zabíjení civilistů. Informace o tom, že má ruská armáda na Ukrajině porušovat mezinárodní pravidla války, unikala do zbytku světa už v prvních dnech invaze. Analytik Bell se domnívá, že Rusko neztratilo totální respekt kvůli tomu, že rozpoutalo válku, ale kvůli tomu, jak válečný konflikt vede.

Hlavním pachatelem válečných zločinů na Ukrajině jsou podle Bella vagnerovci, příslušníci paramilitantní žoldácké skupiny, která spadá pod oligarchu Jevgenije Prigožina. Vztahy Prigožina a Putina jsou údajně v posledních týdnech napjaté, Bell má ale jasno v tom, že odpovědnost za chování vagnerovců padá na hlavu šéfa Kremlu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusové mění styl válčení. Pro Ukrajince jsou teď mnohem těžším soupeřem, říká generál Šedivý

Ztráta kreditu

„Rusko bývala supervelmoc a respektovaný stát s celosvětovým postavením. Jenže porušováním základních principů ženevských konvencí Rusko nedosáhlo chtěné velikosti, ale role odpadlíka, za kterou je zodpovědný jen Putin sám,“ napsal letecký vicemaršál ve výslužbě pro Sky News.

„Když Putin pověřil žoldáckou skupinu vedením války na Ukrajině, vzdal se tím smyslu pro lidskost a porušil smluvená pravidla ozbrojeného konfliktu. Tím se stal přímo odpovědný za rostoučí počet válečných zločinů, ze kterých se jednou bude zpovídat,“ dodal Bell.

Podle něj se vagnerovci chovají na bitevním poli úplně jinak než konvenční armáda. A to především kvůli tomu, že žoldáci měli naprosto odlišný výcvik. „Pro profesionální armádu je studium a dodržování válečného práva nezbytnou součástí tréninku. Je předpokladem pro oprávnění nosit zbraň a rozlišuje zákonné vedení války od zločinného zabíjení,“ domnívá se britský expert.

„Žoldáci ale žádný takový mandát nemají. Bojují pro peníze a osobní zisk, a to nehledě na následky. Nejsou trénovaní v souladu s válečným právem a nechápou závazky vyplývající z ženevských konvencí. Jejich samotná přítomnost na bojišti ukazuje, že Putin naprosto rezignoval na mezinárodní závazky Ruska,“ uzavřel analytik.

Tagy: