Identita Zodiaca odhalena? Detektivové hlásí průlom v pátrání po sériovém vrahovi

Takto měl údajně vypadat vrah Zodiac

Sériový vrah Zodiac konečně dostal tvář a jméno

Přezdívali mu Zodiac a v šedesátých letech minulého století zavraždil v USA nejméně pět lidí. Tým čtyřiceti vyšetřovatelů, kteří se specializují na nevyřešené případy, teď údajně přišel na to, kým nedopadený zločinec skutečně byl. Měl se jmenovat Gary Francis Poste. Spravedlnost je na něj ale krátká. Před třemi lety prý zemřel.

Vrah s přezdívkou Zodiac zavraždil mezi lety 1966 až 1970 v okolí San Francisca nejméně pět lidí, on sám ale tvrdil, že obětí bylo celkem 37. Rád dráždil své policejní pronásledovatele i novináře nejrůznějšími šiframi a náznaky, které ale nikdy nevedly k jeho dopadení.

„Chci, abyste vytiskli tuto šifru na první stránce vašich novin,“ naléhal například Zodiac na redaktory pomocí tajných vzkazů.

Detektivové během vyšetřování prověřovali na dva a půl tisíce podezřelých. Nikdy se jim ale vraha nepodařilo vypátrat. Až teď.

Z malíře vrahem

Malíř pokojů Gary Francis Poste žil prý v malém bytě. A když v roce 2018 zemřel, shodou okolností vyšetřovatelé v jeho bytě našli fotografii, která byla pořízena v roce 1963, tedy tři roky před první vraždou. Poste na ní má na čele stejné jizvy jako na identikitu.

Tým detektivů shromažďoval nové důkazy tři roky. Podle vyšetřovatelů je pravděpodobné, že Zodiac (Poste) zabil nejméně šest lidí.

Policisté ze San Franciska jsou ale k novým důkazům skeptičtí. Zodiacův případ, podle kterého vznikl v roce 2007 film režiséra Davida Finchera, zatím znovu neotevřou. Gary Francis Poste je navíc už tři roky po smrti

Tagy: