Šifra sériového vraha rozluštěna po 51 letech. Nebojím se smrti, vzkázal Zodiak

Zodiac

Rozluštění šifry Zodiaca

Více než padesát let poté, co sériový vrah přezdívaný jako Zodiac začal terorizovat ulice severní Kalifornie, dokázal tým soustředící se na dešifrování prolomit jednu z vrahových záhadných zakódovaných zpráv zaslaných v roce 1969 redakci San Francisco Chronicle. Informoval o tom web CNN.

Zprávu označovanou jako „šifra 340“ rozluštila trojice ve složení: David Oranchak (vývojář softwaru z Virginie), Jan Van Eycke (belgický počítačový programátor) a Sam Blake (australský matematik).

Dešifrování odhalilo následující zprávu, která byla psána velkými písmeny bez interpunkce a slovo „ráj“ v ní bylo psáno pravopisně špatně, když místo anglického „paradise“ byl autorem dopisu psán jako „paradice“.

Můj nový život bude snadným v rajské smrti

„Doufám, že si při snaze chytit mě užíváte spoustu legrace. Nebyl jsem to já v TV pořadu, který o mě přinesl poznatky. Nebojím se plynové komory, protože mě o to dříve pošle do ráje. Tam, kde ostatní nemají nic, já mám spoustu otroků, kteří pro mě pracují. Když dosáhnou ráje, bojí se smrt. Já se nebojím, protože vím, že můj nový život bude snadným v rajské smrti,“ má stát ve vzkazu. Několikrát dokonce uvedl slovo ráj s pravopisnou chybou.

Televizní pořad, na něhož zpráva odkazuje, je „The Jim Dunbar Show“. Šifra byla odeslána dva týdny poté, co se v pořadu objevila osoba, která o sobě prohlašovala, že je Zodiac zabijákem.

„Bylo to neuvěřitelné. Bylo to velký šok. Nikdy jsem si nemyslel, že něco najdeme, protože jsem si zvykl na neúspěch,“ uvedl pro CNN Oranchak, který pracoval na dešifrování vrahovy zprávy od roku 2006.

„Když jsem začal, byl jsem vzrušený, když jsem viděl, jak se dostávám přes nějaká slova – byla to však falešná pozitiva, přízraky. Zvykl jsem si na to. Byla malá pravděpodobnost – dokonce jsme skutečně nevěděli, zda je to vůbec zpráva,“ dodal.

Speciální dešifrovací software a dávka štěstí

Oranchak proces prolomení šifry podrobně popsal na svém webu a na videu na YouTube. Tým použil speciálně vyvinutý dešifrovací software, který pročesal 650 tisíc variant této zprávy a dopomohl jim i kus štěstí, když se v jedné variantě objevilo několik slov. „Měli jsme opravdu štěstí a našli jednu, která měla část odpovědi, ale nebylo to jasné,“ uvedl Oranchak s tím, že následně museli přijít na způsob, jak rozluštit zbytek zprávy.

Trojice svůj objev před týdnem předala FBI a informovala o něm až poté, co úřady schválily jeho uveřejnění.

Zodiackovi je připisováno pět nevyřešených vražd z let 1968 a 1969. Sériový vrah nebyl nikdy dopaden a proslulost si získal psaním dopisů policii a místním médiím až do roku 1974, někdy v šifrách, v nichž se vraždami chlubil. Aby doložil pravdivost svých tvrzení, přikládal k dopisům zkrvavené kousky oblečení. Sám tvrdil, že zabil 37 lidí.

FBI ve svém prohlášení uvedla, že případ zůstává nadále otevřený. „Vzhledem k probíhající povaze vyšetřování a z úcty k obětem a jejich rodinám nebudeme v tuto chvíli poskytovat další komentáře,“ upřesnila. Na dešifrování však čekají ještě dva vzkazy, z nichž jeden by mohl obsahovat vrahovo jméno.

Tagy: