Ikonické snímky královny: Umazaná od oleje či v koňském sedle, těžkosti zaháněla smíchem

Ve čtvrtek britská monarchie přišla nejen o jeden z nejmilejších úsměvů, ale také o symbol jistoty, elegance a důstojnosti. Truchlící Velkou Británii snad těší alespoň myšlenka, že zesnulá královna Alžběta II. prožila naplněný život plný dobrodružství a setkání s nepřeberným množstvím zajímavých lidí. Redakce CNN Prima NEWS přináší výběr fotografií, které vykreslují šlechtičnu v rozdílných rolích.

V roce 1926 ještě nikdo netušil, že se v Londýně narodila princezna, která se později stane nejdéle vládnoucí panovnicí na světě. Alžběta byla od malička vychovávaná jako urozená dáma. Těžká role ženy, jež je všem na očích, se ale už v mládí snoubila s rozverností a bezprostředností, které budoucí královně vydržely celý život. Na snímku je princezně Alžbětě 15 let, pózuje u hradu Windsor.

Od malička se u šlechtičny projevovala láska ke sportu. Na koni jezdila jako dívka i kolem Windsoru. Později jako královna obdivovala dostihové závody.

Když přišla druhá světová válka, ukázala Alžběta vlastnost, kterou mnozí jedinci s modrou krví nemívají – praktičnost a ochotu pracovat. Budoucí královna tak dokonce pomáhala během konfliktu opravovat vozy.

V roce 1947 se Alžběta provdala za prince Philipa, se kterým vydržela až do jeho smrti. Snímek byl pořízen v den jejich svatby. O pět let později se Alžběta stala britskou královnou.

Život královny byl pochopitelně plný povinností. Alžběta II. navíc vládla v době poválečného technologického rozmachu. V roce 1957 pronesla k národu první televizní vánoční projev.

I během své vlády se ale královna chtěla bavit. Ve stejném období vyrazila se svou sestrou Margaret, která zemřela již v roce 2002, na své oblíbené dostihy.

Po celou dobu stál po boku královny princ Philip. Co vypadalo na první pohled jako strojený vztah přerostlo v nefalšovanou lásku dvou lidí, kteří přistoupili na fakt, že nežijí a nemohou žít úplně obyčejný život.

V roce 1959 královna znovu vyrazila na dostihy, fotograf ji zachytil s jejím typickým šátkem, který si během panování oblíbila.

Královna Alžběta II. se nesčetněkrát objevila na ikonickém balkóně v Buckinghamském paláci. Zde mává davu už i s dětmi (princi) Andrewem a Edwardem.

K povinnostem britské panovnice také patřila častá návštěva zahraničních států. Alžběta cestovala po Asii, USA i Africe. V roce 1961 například navštívila Sierra Leone.

V roce 1965 se fotila u vodopádů v Etiopii.

Geopoliticky symbolická je fotografie, která zachycuje královnu Alžbětu a prince Philipa v Jamestownu. Právě tam vznikla první americká kolonie, která nastartovala proces, který vyústil v nezávislost USA a začátek mocenského úpadku Velké Británie.

V roce 2018 se královnin vnuk Harry oženil s budoucí vévodkyní Meghan. Ačkoli každý vnímal, že vztahy mezi Meghan a zbytkem královské rodiny jsou složité, s Alžbětou si prožily i radostné časy.

Královna Alžběta musela během vlády čelit kaskádě těžkých situací, při kterých byla nucena zachovat tvář mocné panovnice. Nejtěžší zkouškou pro ni byl odchod prince Philipa, který zemřel v dubnu roku 2021.

Poslední snímek ukazuje Alžbětu radostnou. S dětmi a manželem. U skotského zámku Balmoral, který si tolik oblíbila jako letní sídlo. Tam také 8. září 2022 vydechla naposledy.

Tagy: