Unikátní vztah Alžběty II. a Harryho: Vnuka i přes neshody zbožňovala. Rozloučit se nestihli

Vztah mezi zesnulou královnou Alžbětou II. a jejím vnukem, princem Harrym, lidé z jejich okolí popisovali jako unikátní. Podle mnohých byl mladší syn princezny Diany miláčkem britské panovnice, v mnohém se podobal jejímu manželovi princi Philipovi. Škádlení mezi babičkou a vnukem bylo běžné a mnohé princi procházelo. K poslednímu rozloučení však nedošlo – princ Harry do skotského zámku Balmoral dorazil pozdě.

Ani odtrhnutí od královské rodiny jejich pouto nepřerušilo. Královna Alžběta II. a princ Harry tvořili speciální dvojici. Mladší syn princezny Diany svou panovnici obdivoval a choval k ní respekt. „Dívám se na Commonwealth a říkám si: ‚Podívejte, kolik toho dokázala.‘ Měla by být neuvěřitelně hrdá na to, čeho dosáhla a co vytvořila mezi obrovským množstvím lidí z různých etnik, barev pleti, zkušeností, ostrovů – ať už je to cokoli. Klobouk dolů, je to neuvěřitelné,“ nechal se slyšet princ v roce 2016.

A sympatie byly podle blízkých zdrojů oboustranné. „Kdyby ji Harry o něco požádal, královna by řekla ano – protože ho zbožňovala,“ vzkázal webu People jeden z přátel k poutu mezi panovnicí a vévodou ze Sussexu. Kromě původu je však pojilo mnohem více. Příkladem může být smysl pro humor, který několikrát oba předvedli.

Bum, opravdu? Ale prosím

Jen málo veřejných momentů ilustruje Harryho pouto s jeho babičkou královnou tak, jako když se v roce 2016 připojila ke svému vnukovi na videu, které propagovalo Invictus Games. Harry, usazený na pohovce na hradě Windsor, se naklonil ke královně a ukázal jí krátké video na svém telefonu. Byli na něm tehdejší prezident Barack Obama a první dáma Michelle Obamová, kteří ho škádlili ohledně nadcházejících her Invictus Games.

Tehdejší hlava Spojených států vzkázala, že na hrách v paralympijském stylu, které Harry před lety zahájil pro příslušníky ozbrojených sil, hodlají zvítězit. Jeden z vojáků poblíž Obamy navíc pronesl vítězné „bum“, aby úmysly USA podtrhl. Harry s babičkou však měli jinou představu. Královna pokrčila rameny a svým jedinečným způsobem prohlásila: „Bum, opravdu? Ale prosím.“

Málokterý člen britské královské rodiny měl dostatek sebevědomí a humoru, aby královnu k účasti na podobném „kousku“ oslovil. Princ Harry byl vždy považován za rošťáka. Naopak tím umírněnějším byl jeho starší bratr William. Bývalý komorník prince Charlese – Grant Harrold uvedl, že královna vůči Harrymu občas polevovala v ostražitosti.

„Někdy si říkám, jestli královně trochu nepřipomíná prince Philipa,“ sdělil Harrold s odkazem na manžela panovnice. „Víte, s tím úžasným, řekněme, takovým leskem v očích,“ doplnil. Možná právě proto byl podle mnohých princ Harry královnin oblíbenec a kdeco mu prošlo. Na jednu příhodu zavzpomínala například královská korespondentka Katie Nichollová ve své knize z roku 2010.

Princ Harry změnil nahrávku v hlasové schránce královny. Osobnímu tajemníkovi panovnice tím údajně způsobil „životní šok“. Zpráva zněla: „Ahoj, jak je? Tady Liz! Omlouvám se, jsem mimo trůn. Pro horkou linku na Philipa stiskněte jedničku, pro Charlese dvojku, pro corgis stiskněte trojku.“

Rozloučení v kruhu rodiny, ale bez Harryho

O výstřelky v rodině nebyla nouze. Tím největším nejen podle veřejnosti bylo oznámení prince Harryho a jeho manželky Meghan Markleové o odstoupení z královské rodiny. Vnuk panovnice se však hájil tím, že svůj odchod s Alžbětou II. třikrát projednával, než jej sdělil veřejnosti. Ačkoliv se pár odstěhoval i se synem Archiem za oceán, s panovnicí si princ Harry zůstal blízký.

„Za poslední rok jsem s babičkou mluvil víc než za mnoho a mnoho let,“ řekl s tím, že si on i královna stáhli Zoom, aby panovnice mohla vidět svého pravnuka. „S babičkou máme opravdu dobrý vztah a rozumíme si. Chovám k ní hlubokou úctu. Je to moje vrchní plukovnice, že? Vždycky jí bude,“ dodal v březnu minulého roku.

I když roztržky v rodině neskončily, princ Harry si však vždy našel příležitost, aby se se svou milovanou babičkou sešel. Letos v dubnu se za ní zastavil ve Velké Británii, když byl na cestě do Nizozemska na Invictus Game. Roční dceru Lilibet, která dostala jméno právě po panovnici, jí představil v červnu. Do Velké Británie se vrátil i těsně před tím, než se zdravotní stav královny zhoršil.

Shoda náhod a okolností mu umožnila, aby byl své babičce nablízku. Po zveřejnění informace, že se královně 8. září přitížilo, okamžitě zamířil do skotského zámku Balmoral, stejně jako jeho bratr, otec a další příbuzní. Osud byl však k princi krutý – na místo, kde se rodina s královnou loučila, dorazil až hodiny poté, co Alžběta II. zemřela. Poslední slova, která chtěl zdrcený princ milované ženě sdělit, zůstala nevyřčena.

Tagy: