Indie obnovila provoz na trati po tragické srážce vlaků. V nemocnicích zůstává přes 350 lidí

Páteční neštěstí je nejtragičtější vlakovou nehodou v Indii v tomto století.

Tragédie na železnici v Indii

Osobní i nákladní vlaky v Indii znovu projíždějí po trati, která se v pátek stala dějištěm nejhoršího železničního neštěstí za více než dvě desítky let. Při něm podle aktualizované bilance zahynulo nejméně 275 lidí a téměř 1 200 dalších utrpělo zranění. Informovala o tom agentura AFP. Podle předběžného vyšetřování způsobila srážku vlaků chyba signalizačního systému.

Indické úřady původně hovořily o 294 mrtvých, vláda státu Odiša ale později bilanci snížila na 275 obětí. Některá těla byla totiž podle ní omylem započítána dvakrát. Z 1175 zraněných zůstává 382 hospitalizováno, uvedla agentura AFP. Přetrvávají obavy, že počet obětí poroste, protože nemocnice jsou plné zraněných lidí, z nichž mnozí jsou ve vážném stavu.

Přes víkend se podařilo z trati odklidit poškozené vagony a koleje opravit a v neděli večer byl provoz obnoven. Vlaky ale místem projíždějí pomalu a některé spoje stále nefungují. Vedle trati stále leží zprohýbané a rozdrcené části havarovaných souprav a odklízecí práce pokračují.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Svědectví z vlaku smrti. Všude krev, zlámané končetiny a umírající. Skončili jsme na hromadě

Největší železniční neštěstí v Indii v tomto století se stalo v pátek kolem 19:00 místního času (15:30 SELČ) u železniční stanice ve vesnici Bahanaga asi 270 kilometrů od Kalkaty. Podle agentury ANI osobní vlak Coromandel Express vjel kvůli špatně postavené návěsti na jinou kolej, narazil do stojícího nákladního vlaku a řada jeho vagonů vykolejila. Ty pak narazily do dalšího rychlíku s cestujícími. Ve vlacích cestovalo podle odhadů přes tři tisíce lidí.

Ministerstvo železnic doporučilo, aby se srážkou začal zabývat indický Ústřední úřad pro vyšetřování (CBI), kteří řeší závažné kriminální případy, jako jsou velké finanční podvody či vraždy, napsal server BBC News. Podle předběžného vyšetřování vedeného železnicemi vedla k nehodě chyba signalizace.

Tagy: