Inflace v Česku opět vzrostla. Ceny v červnu meziročně stouply o 17,2 procenta

Žena nakupuje a kontroluje účtenku

Inflace přesáhla 17 procent

Meziroční míra inflace v červnu dosáhla 17,2 procenta. To je o 1,2 procentního bodu více než v květnu. Meziměsíční tempo zdražování však v červnu zpomalilo na 1,6 procenta. V čele růstu spotřebitelských cen se i nadále drží energie (zejména zemní plyn) a potraviny. Vyplývá to z aktuálních údajů Českého statistického úřadu.

Inflace v červnu pokračovala v růstu. Oproti květnu přidala další 1,2 procentního bodu, pokud jde o meziroční vyjádření. Přírůstek inflace byl však v červnu nižší než v květnu. „Meziroční růst spotřebitelských cen výrazně zrychluje od loňského července a již překonal hranici 17 procent. V červnu k tomuto zrychlování opět nejvíce přispěly ceny potravin, které meziročně vzrostly o 18 procent,“ uvedl v komentáři k červnové inflaci Jiří Mrázek, ředitel odboru statistiky cen ČSÚ.

Přestože v meziročním vyjádření pozorujeme další zrychlení tempa růstu cenové hladiny, meziměsíční vývoj cen může být důvodem k mírnému optimismu. V červnu totiž ceny v porovnání s květnem stouply jen o 1,6 procenta, v květnu meziměsíční inflace činila 1,8 procenta.

Tahounem cen energie a potraviny

„Zpomalení meziměsíčního růstu cen může značit, že největší vlna zdražování je již za námi. Hodnota meziměsíčního růstu cen je však stále citelná a vysoká. Pokračující zdražování jistě pocítí české domácnosti i firmy. Vrchol meziroční inflace může být stále ale ještě relativně daleko,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Pavel Peterka, hlavní ekonom společnosti Roklen.

Podle statistiků se na růstu cenové hladiny nejvíce podílely položky v oddíle bydlení a oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. U bydlení pak stále hrají prim energie, především zemní plyn. Ten meziročně zdražil o 57,8, meziměsíčně o 5,8 procenta. Cena elektřiny byla vyšší o 31,6 procenta než před rokem, oproti červnu už ale jen o 0,6 procenta

Vrchol inflace už v červenci?

„Zajímavé bude pozorovat další směřování cen v České republice, kdy zástupci České národní banky a Národní ekonomické rady vlády ještě nedávno očekávali vrchol inflace v červenci, či v srpnu. Meziroční míra inflace v těchto měsících bude útočit na hranici 20 procent,“ varoval Peterka.

Podle něho je otázkou, zda se vrcholu inflace v letních měsících dočkáme, protože jsou stále patrnější sílící tlaky na růst cen potravin a ceny energií. „Ty výhledově výrazně klesat nebudou,“ dodal hlavní ekonom Roklenu. Podle něho by růst cen mohla tlumit ropa, která v posledních dnech zlevnil pod 100 dolarů za barel z důvodu obav ze zpomalení světového hospodářství a tím i ochlazení poptávky po černém zlatě.

Tagy: