Investovat do umění bez emoce nejde, shodli se experti. Jaká je šance najít poklad z půdy?

Ředitelka investičního fondu Pro arte Alexandra Bízková a ekonom Lukáš Kovanda

SVĚT FINANCÍ S TRINITY BANK (4)

V otázce investic do umění jsou lidé často schopni překročit racionální rámec, jelikož se do díla zamilovali. Uvedla to v pořadu Svět financí s Trinity Bank ředitelka investičního fondu Pro arte Alexandra Bízková. Podle ekonoma Lukáše Kovandy není možné očekávat v této oblasti zhodnocení peněz, pokud k ní člověk nepřistupuje s emočním zainteresováním. Odborníci dále hovořili o tom, zda je ještě stále možné najít poklad na půdě či na co se zaměřit v současném umění.

Bízková zdůraznila, že o umělecké artefakty mezi investory roste zájem. Představa znuděného miliardáře je podle ní však mylná. „Řada lidí si chce pořídit umělecké dílo, přičemž v drtivé většině případů je vše odvislé od emocí. Častokrát jsou také schopni překročit racionální rámec investičního pohledu, jelikož se do díla zamilovali,“ pronesla v pořadu Svět financí s Trinity Bank.

K TÉMATU: Štyrského psychoanalytický výjev málem trhnul rekord. Obraz se nabízel za pět milionů liber

Podle Kovandy není možné investovat do umění, pokud k němu nemá člověk bližší vztah. Značnou výhodou je orientace v tvorbě mladých umělců či přímo navázání kontaktu s nimi. Sám přiznal, že si tvoří nesystematickou sbírku. Doporučil rovněž všímat si výstav v galeriích, jelikož vystavovaná díla se „jednoznačně dále zhodnocují“.

K příběhům šťastného nálezu na půdě či rodinného pokladu se Bízková staví spíše skepticky. „Jde o velmi rozšířené případy, které ale většinou končí tím, že se jedná o falzum. Známé jsou i příběhy, kdy například babička příbuzným tvrdila, že obraz mohou prodat, až bude nejhůř. Je mi líto, když musím lidem bohužel zkazit dlouholeté naděje,“ řekla expertka.

Pokud však lidé po prvních expertizách vědí, že disponují vzácnějším dílem, mohou se prý obrátit na aukční domy či odborníky z Národní galerie. „Doporučovala bych se v takovém případě obrátit minimálně na dva či tři zdroje,“ dodala Bízková.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Do čeho investovat v roce 2024? Velmi atraktivní jsou státní dluhopisy, shodli se experti

Tagy: