Írán přeruší dodávky elektrického proudu těžařům. Co dalšího hýbe světem kryptoměn?

Írán a bitcoin

Cryfin aktuality, 22. díl

Írán chce kvůli nedostatku elektrického proudu přerušit dodávku energie autorizovaným kryptoměnovým těžařům. Firmy v sektoru digitálních mincí mezitím řeší, jak zvládnout tržní skepsi. Co dalšího se děje v kryptoměnovém prostoru – to tradičně ukáže nový díl pořadu Aktuality z kryptosvěta ve spolupráci se společností Cryfin.

Elektrický proud má při současné energetické krizi pro mnohé cenu zlata. Kvůli zvyšující se poptávce po elektřině se rozhodl Írán vyřešit situaci tím, že zkrátka určitým spotřebitelům dodávky proudu zablokoje. A „schytali“ to právě těžaři kryptoměn, kteří přitom v zemi operují pod státní licencí.

„Írán údajně odřízl přívod elektřiny 118 licencovaným těžebním centrům. Je to kvůli zvyšující se poptávce po elektřině v zemi. Očekávají další nárůst poptávky, jak je v tomto ročním období běžné,“ komentoval Cryfin.

Kryptoměnové i ostatní trhy se nadále nijak raketově vzhůru neženou a nálada na burzách proto zůstává skeptická. Některé velké a populární společnosti mají problém s likviditou. Týká se to například služeb BlockFi, Celsius nebo Babel Finance. Společnost Proshares naopak spatřila na trhu příležitost a umožňuje klientům „shortovat“ bitcoin prostřednictvím nového ETF.

Regulace v Británii

I v chmurných časech ale přicházejí dobré zprávy. Dokládá to novinka z Velké Británie, tamní regulátoři se totiž nakonec dohodli, že nebudou na kryptoměnový trh dohlížet tak moc přísně.

„Spojené království si rozmyslelo svou iniciativu, kdy chtělo sbírat osobní data uživatelů krypto peněženek. Lidé, kteří by chtěli poslat peníze na soukromou peněženku, by podle návrhu konzultačního dokumentu ministerstva financí museli o recipientovi zaznamenat osobní informace. Týkalo se to částek nad tisíc liber, šlo o přehorlivou snahu o dodržování takzvaného travel rule,“ popsal Cryfin.

V novém díle aktualit z kryptoměnového světa přišla řeč také na to, jak se v současnosti daří projektům spojeným s NFT. Celou epizodu můžete zhlédnout ve videu výše.

Tagy: