Kryptoměnový svět v šoku. Populární služba znemožnila klientům vybrat své prostředky

Kryptoměnová společnost Celsius Network

Cryfin aktuality, 20. díl

Kryptoměnová zima pokračuje a cena bitcoinu i dalších digitálních mincí reaguje citlivě na každou negativní zprávu. Po vysoké inflaci v USA se objevila další rána – společnost Celsius Network pozastavila na své platformě možnost výběru peněz. Více o tom už v dalším díle pořadu Aktuality z kryptosvěta ve spolupráci se společností Cryfin.

Služba Celsius umožňuje svým zákazníkům úročit kryptoměny. U podobných služeb je ale vždy otázka, kde prostředky na krytí takových bonusů berou. Na sociálních sítích se proto začalo spekulovat o tom, že by mohly kvůli propadu trhu Celsius potkat problémy. A obavy se skutečně naplnily, služba pozastavila na dobu neurčitou výběry prostředků, a lidé se tak nemohou dostat ke svým penězům.

„Zákazníci nemají přístup k prostředkům o objemu 11 miliard dolarů. Výběry byly zmrazeny kvůli propadu trhu. Tato zpráva ale vyvolala paniku, která způsobila další propad. V noci na 13. června se cena bitcoinu dostala z 28 tisíc dolarů až k hodnotě kolem 24 tisíc dolarů,“ uvedl Cryfin. Hodnota nejznámější kryptoměny od té doby neustále klesá – až na středečních přibližně 20 tisíc dolarů.

Tržní skepse ale nebrání některým firmám v rozletu. Často i proto, že tyto společnosti začínaly se svými kryptoměnovými projekty v časech tržní horečky a nyní jsou „nuceny“ nápady dotáhnout v negativních časech. Týká se to i platebních společností jako PayPal, MasterCard nebo MoneyGram.

NFT hry stále žijí

Ústup ze slávy zažívá i sektor NFT, přesto se i zde nadále objevují další nové projekty spjaté především s gamingem. Kdysi populární NFT hry totiž střídají nové. „Zatím nejvýznamnější projekt NFT her Axie Infinity je nyní v úpadku. Poprvé od února 2021 měla týdenní příjmy pod jeden milion dolarů. Ukazuje se, že nemá dobře nastavenou ekonomiku. O její místo se hlásí další uchazeči. Přímý konkurent Illuvium nyní vybral 72 milionů dolarů prodejem virtuálních pozemků,“ osvětlil Cryfin.

Letos se v kryptoměnovém prostoru hodně řeší problematika stablecoinů, tedy speciálních kryptoměn, které jsou cenově navázané na měnu nebo komoditu. Po pádu systému Terra se objevil nápad na tvorbu zcela nového stablecoinu.

„Nový výzkum Lawrence Livermore National Laboratory navrhuje nový typ stablecoinu, který by byl krytý elektrickou energií. Tento token by bylo možné směnit za kilowatthodinu elektrické energie a naopak,“ představil Cryfin zajímavý nápad, který ale v současnosti není technologicky proveditelný.

Tagy:
cena elektřina Bitcoin kryptoměna NFT Cryfin