Začne se obchodovat kryptoměna navázaná na euro. Jak firmy zvládají skepsi na trhu?

Euro

Cryfin aktuality, 21. díl

Už na konci června spatří světlo světa stablecoin EUROC, tedy kryptoměna, která bude cenově kopírovat jedno euro. Stablecoinů navázaných na dolar už existuje hned několik. Co dalšího se děje v kryptoměnovém prostoru a jaká tam vládne nálada? Nejen o tom v dalším díle pořadu Aktuality z kryptosvěta ve spolupráci se společností Cryfin.

Kryptoměny jsou obyčejně spojené s velkými cenovými výkyvy. To se ale netýká takzvaných stablecoinů, které jsou cenově navázané na konkrétní komodity. Zpravidla jde o nějakou měnu, může ale jít například i o cenu pšenice.

Společnost Circle, která už má na svědomí dolarový stablecoin USDC, chce posledního června spustit nový stablecoin – spjatý s měnou euro. To může být zajímavé logicky pro evropské investory, kteří by mohli díky němu pohodlněji obchodovat s kryptoměnami.

Lidé se ale poslední dny do obchodování s digitálními mincemi příliš neženou. Bitcoin i další kryptoměny totiž potkal velmi tvrdý pád. „Celková tržní kapitalizace krypto trhu se poprvé od ledna 2021 dostala pod jednu miliardu dolarů. Bitcoin atakoval hranici 20 000 dolarů (méně než třetina listopadového maxima) a propadl se až na 17 567 dolarů, čímž se dostal pod vrchol minulého cyklu,“ uvedl Cryfin.

Jak firmy řeší krizi na trhu?

Se skepsí na trhu se musejí vyrovnávat i firmy, které v dynamickém oboru působí. Výpověď tak dostaly stovky lidí a očekává se další snižování stavů. Například americká burza Coinbase propustila téměř pětinu zaměstnanců, konkrétně 1 100 lidí. Firma se také potýká se sešupem vlastních akcií.

„Dvacet procent zaměstnanců propustí také lending platforma BlockFi, jde o 170 lidí. Od konce roku 2020 se přitom zvedl počet jejich zaměstnanců ze 150 na 850. Nedávno přistoupili k propouštění pěti procent zaměstnanců i Crypto.com a deset procent propustila Gemini. Naopak Binance přijme dva tisíce nových zaměstnanců. Další firmy vypsaly přes 500 pracovních míst v krypto odvětví v posledním týdnu,“ vypočítává Cryfin.

I v chmurných časech pokračuje společnost Meta na projektu metaverse, který je s kryptoměnami provázán. Mateřská firma Facebooku se spojila při vývoji digitálního světa s luxusními oděvními společnostmi, se kterými pracuje na tržišti pro digitální módu.

Tagy:
dolar společnost Bitcoin euro propouštění kryptoměna kryptoměny Cryfin metaverse Meta Platforms Gemini Circle