Írán se rozhodl zaútočit na Izrael, oznámil ministr Katz. USA vybídly ke snížení napětí

Írán se rozhodl zaútočit na Izrael, uvedl v pondělí večer izraelský ministr zahraničí Israel Katz. Píše o tom The Jerusalem Post. Zprávu Íránu Izraeli doručil maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó, který Katzovi přímo zavolal, aby mu informaci předal. Zároveň s tím USA žádají po ostatních zemích, aby Írán vybídly ke snížení napětí.

Írán se rozhodl zaútočit na Izrael, prohlásil v pondělí ministr zahraničí Israel Katz uprostřed intenzivních diplomatických snah vyhnout se dalším vojenským akcím, které by mohly vyvolat přímou válku mezi islámskou republikou a židovským státem. Píše o tom The Jerusalem Post.

Napětí v regionu se stupňuje poté, co Izrael minulý týden zabil v Bejrútu vysoce postaveného činitele libanonského hnutí Hizballáh a v Teheránu byl zabit, zřejmě také Izraelem, politický šéf teroristického hnutí Hamás Ismáíl Haníja.

USA žádají snížení napětí

Spojené státy prostřednictvím svých diplomatických aktivit naléhají na ostatní země, aby Íránu sdělily, že eskalace na Blízkém východě není v jeho zájmu. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters s odkazem na mluvčího americké diplomacie Matthewa Millera.

Miller na každodenním brífinku uvedl, že se jedná o „kritický okamžik“ pro region a že americký ministr zahraničí Antony Blinken neustále telefonuje, aby pomohl uklidnit napětí. Blinken v pondělí hovořil mimo jiné s představiteli Kataru či Egypta. Podle Millera se ale Washington zároveň připravuje na všechny možnosti.

„Jedním z bodů našich jednání je naléhat na země, aby Íránu daly jasně najevo, že není v jeho zájmu tento konflikt eskalovat a že není v jeho zájmu provést další útok na Izrael,“ řekl.

Miller nepotvrdil, zda vzkazy Washingtonu byly či nebyly Íránu předány a jakým kanálem. „Očekával bych, že některé z nich toto poselství předají dál a zapůsobí na íránskou vládu,“ dodal.

Smrt Haníji vyvolala hrozby pomsty vůči Izraeli a podnítila další obavy, že konflikt v Pásmu Gazy, kde Izrael válčí proti palestinskému hnutí Hamás, se mění v širší blízkovýchodní válku.

Írán obvinil Izrael a prohlásil, že jej „potrestá“; izraelští představitelé se k odpovědnosti za vraždu nepřihlásili. Írán podporuje Hamás a také libanonské šíitské hnutí Hizballáh, jehož vysoký vojenský velitel Fuád Šukr byl minulý týden zabit při izraelském úderu.

MOHLO BY VSÁ ZAJÍMAT: Izrael hrozí Libanonu

Tagy: