Afghánistán líhní radikálů? IS plánoval útok na mistrovství v Kataru, tvrdí tajné dokumenty

Radikální organizace Islámský stát údajně zvažovala, že pošle do Kataru na mistrovství světa ve fotbale sebevražedného atentátníka. Vyplývá to z tajných vládních dokumentů, které unikly z amerického Pentagonu. Podle nich se z Afghánistánu znovu stává líheň radikálů.

Rozsáhlý únik vládních dat, která měl na internetu publikovat 21letý Jack Teixeira, se netýkají jen války na Ukrajině. Součástí dat byla i analýza rozmachu radikálního terorismu v Afghánistánu, upozorňuje list The Washington Post.

Po deseti letech opustila v létě roku 2021 Afghánistán americká a spojenecká vojska. Souběžně s tím se vlády v zemi ujalo radikální hnutí Tálibán, které svrhlo tamní kabinet. Od těch dob vedou Afghánistán tálibové, kteří vyhlásili právo šaría.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinské špióny měl zastavit Pentagon. Američanům se nelíbila plánovaná sabotáž v Rusku

Právě opětovná vláda Tálibánu, který v zemi vládl poprvé v letech 1996 až 2001, podle uniklých dokumentů z Pentagonu umožnila z Afghánistánu vytvořit teroristickou líheň.

Hlavní hrozbou zůstává radikální organizace Islámský stát, která podle dostupných dat plánovala útoky v Evropě, Asii a údajnou „spikleneckou“ operaci mířenou proti Spojeným státům.

The Washington Post s odvoláním na uniklé dokumenty uvedl, že Pentagon věděl nejméně o 15 chystaných útocích, které měly mířit na ambasády, kostely nebo obchodní centra.

Útok v Kataru?

Z tajných dokumentů Pentagonu má vyplývat, že radikální organizace Islámský stát nabývá na síle a údajně zvažovala, že podnikne teroristický útok v Kataru. A to v době fotbalového mistrovství světa, které se v zemi konalo na konci minulého roku. Spáchat ho měl sebevražedný atentátník, z operace ale sešlo.

Za fotbalovým šampionátem přicestovaly do Kataru více než dva miliony lidí. Radikálové údajně zvažovali více teroristických útoků během nedávných světově velmi sledovaných událostí. Materiály ale zřejmě nespecifikují, o jaké se mělo jednat.

„Dokumenty naznačují, že americkým zpravodajským složkám se opakovaně podařilo zachytit komunikaci mezi buňkami Islámského státu. Odposlechy pak zřejmě vedly k ochromení plánů na únosy a zbraňové útoky na vládní budovy v Evropě,“ napsal Washington Post.

Zpravodajské služby USA podle uniklých dokumentů označují Islámský stát za vzrůstající bezpečností hrozbu. Naopak radikální hnutí Al-Káida, které založil v roce 1988 Usáma bin Ládin a které spáchalo teroristické útoky 11. září 2001, je podle tajných služeb v úpadku.

Tagy: