Uniklé dokumenty Pentagonu se poprvé objevily ve fóru videohry. Prozradily slabiny Ukrajiny

Ukrajina musí kvůli úniku citlivých dokumentů z Pentagonu narychlo měnit vojenské plány. Zpravodajské informace Spojených států, které se dostaly na internet, se přitom nezabývají jen Ukrajinou, ale i Čínou nebo Izraelem. To podle mluvčího Pentagonu představuje pro národní bezpečnost Spojených států závažné riziko. Zatímco Západ sčítá škody, vyšetřovatelé hledají původce úniku. A to na mimořádně nečekaném místě.

Jen těžko by člověk za normálních okolností hledat spojitost mezi populární kostičkovou videohrou Minecraft a americkým Pentagonem. A přece měly fanouškovské diskuze o této hře s největší pravděpodobností co do činění s největším únikem zpravodajských dat během války na Ukrajině.

Desítky tajných dokumentů zaplavily internet minulý týden, údajně unikly z amerického ministerstva obrany. Materiály působí věrohodně a obsahují data, fotografie a další informace, které měly americké tajné služby shromažďovat v souvislosti s Ukrajinou, ale také Čínou, Izraelem, Jižní Koreou, Velkou Británií nebo Bulharskem.

Únik utajovaných amerických vojenských dokumentů představuje pro národní bezpečnost Spojených států závažné riziko. Podle agentury AFP to v pondělí uvedl mluvčí Pentagonu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusko přešlo k taktice spálené země. Do Bachmutu poslalo speciální jednotky, tvrdí generál

Zatímco se experti přou o autenticitě spisů (a docházejí k závěru, že jsou zřejmě ve většině pravé), investigativní novináři se pustili do hledání zdroje, který za únikem stál. Dokumenty se sice začaly šířit napříč různými sociálními sítěmi, úplně poprvé se ale měla některá citlivá data podle Bellingcatu objevit na platformě Discord.

A to konkrétně na serveru s názvem Minecraft Earth Maps, kde diskutovali fanoušci zmíněné kostičkové videohry. A kde se zničehonic vynořily také citlivé snímky Pentagonu. V diskuzním vlákně se totiž rozhodně neřešilo jen stavění virtuálních nemovitostí.

„Po krátké hádce s jiným člověk na serveru o minecraftových mapách a válce na Ukrajině zveřejnil jeden uživatel Discordu se slovy: ‚Tady mám nějaké uniklé dokumenty,‘ deset souborů o Ukrajině, z nichž některé nesly označení ‚přísně tajné‘,“ napsal investigativní web Bellingcat. Nikdo ale netuší, kdo přesně únik způsobil.

Co v dokumentech bylo?

Vyšetřovatelé docházejí k závěru, že se různé materiály objevily na různých místech. Některé z nich obsahují zdánlivě přesné informace, jiné jsou obsahem zkreslené, což podle Kyjeva vyvolává dojem, že je to celé dezinformační kampaň řízená Ruskem. Upozornila na to BBC.

Web americké CNN každopádně poznamenal, že Ukrajina kvůli úniku mění vojenské plány. Ke skandálu totiž došlo v kritickou chvíli, kdy se Kyjev údajně chystá na plošnou protiofenzivu.

Spisy obsahují seznamy poskytnutých zbraní a techniky Ukrajině, informace o výcviku, analýzu tvrdosti půdy na východě země nebo údaje o počtu mrtvých. Ty překvapily ze všeho nejvíce. V uniklých dokumentech se píše o tom, že Rusové měli přijít až o 223 tisíc vojáků, Ukrajinci o 131 tisíc.

List The New York Times navíc uvedl, že dokumenty – které jsou zřejmě několik týdnů staré – odkryly slabinu ukrajinské armády spojenou s nedostatkem systémů protiletecké obrany. Vyplývá z nich, že Ukrajina ztratí možnost účinné protiletecké obrany na východě země k 23. květnu. Pak údajně hrozí, že Rusové díky letecké převaze převezmou iniciativu.

Vztek v Kyjevě i Jeruzalémě

Zveřejněné informace také podle CNN ukazují, že Američané mají k dispozici řadu citlivých dat z Ruska a nasazují zřejmě vlastní špiony také na Ukrajině. Ostatně v materiálech se píše také o tom, že Američané sbírali zpravodajské informace o prezidentovi Volodymyru Zelenském.

Únik dat ale vyvolal poprask také mimo Kyjev. A to zejména v Izraeli. V některých dokumentech se totiž uvádí, že tajná služba Mosad má údajně přímo přiživovat současné protivládní protesty spojené se spornou justiční reformou. Členové Mosadu už dříve veřejně deklarovali, že mají k reformě výhrady, roli v podněcování protestů ale odmítají.

Na druhé straně se objevují také spekulace, že úniky informací jsou naopak cílenou kampaní Američanů, která má za cíl zmást Rusko.

Tagy: