Žralok v turistickém ráji zabil Itala. Všude byla krev, popsal svědek, který riskoval život

Tragédie se odehrála v pátek na oblíbené turistické pláži La Piscinita na ostrově San Andrés v Kolumbii. Šestapadesátiletého Itala během šnorchlování kousnul do stehna žralok. I přes snahu zdravotníků svým zraněním podlehl. Podle místních se jedná o první případ napadení predátorem v této oblasti.

Podle webu Daily Mail média zveřejnila drastické snímky z incidentu jen pár dní po nešťastné události. Na fotografiích lze vidět, jak muž těsně po útoku leží na zádech a krvácí. Plavec byl hned po incidentu odvezen do nemocnice, kvůli velké ztrátě krve však zemřel.

Podle tamních médií se jedná o první incident, k němuž došlo v turistické oblasti. Pláž blízko hotelové čtvrti byla dlouhodobě jedním z nejoblíbenějších míst pro šnorchlování na ostrově. „Existují potápěčské programy s profesionály, při nichž se mohou žraloci k návštěvníkům ostrova přiblížit, ale k žádnému napadení dosud nedošlo,“ sdělil webu mluvčí pobřežní hlídky.

„Všichni jsme velmi překvapeni. Je to poprvé, co žralok napadl turistu na pláži La Piscinita,“ vyjádřila se k případu místní instruktorka potápění Mirla Zambranová. Podle odborníků měl muže pokousat žralok tygří. „Místní jsou velmi znepokojeni tím, co se stalo, a tak raději nepouštějí turisty do vody,“ okomentoval situaci mořský biolog Rodrigo Lopez.

Podle svědků měl být zesnulý muž velmi dobrým plavcem a před napadením ve vodě strávil delší dobu. Křičet o pomoc údajně začal až po návratu ke břehu. „Byl tam úplně sám, kolem byla spousta krve,“ popsal drastickou vzpomínku na poraněného plavce Mauricio Valdonado, který riskoval vlastní život, aby turistu dopravil zpět na břeh.

La Piscinita, což v češtině znamená Malá plovárna, dostala své jméno podle tamní klidné vody a skalního útvaru, díky němuž vypadá jako přírodní bazén uzavřený ve skalách. Návštěvníci ji na serveru Tripadvisor popisují jako „skvělé místo na plavání s rybami“. „Nádherné místo. Křišťálově čistá a teplá voda. Skvělé na odpočinek,“ napsal jeden z nich.

Tagy: