Izrael odrazil útok Íránu. Netanjahu po hovoru s Bidenem možná z odvety vycouvá

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a prezident USA Joe Biden

Izrael je v plné pohotovosti

Írán na židovský stát vyslal podle informací americké CNN více než 300 dronů. Důvodem ofenzivy měla být odveta za útok na íránský konzulát v Damašku, ke kterému došlo na začátku dubna. Drony měly k Izraeli dorazit ve dvě hodiny místního času (1:00 SELČ). Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uvedl, že údery nezůstanou bez odvety. Americký prezident Joe Biden ale podle Times of Israel premiéra přesvědčil, aby to nedělal.

Drony podle íránských státních médií letěly na židovský stát minimálně ve dvou vlnách, informuje The Times of Israel. „Byly spatřeny desítky dronů letících z Íránu směrem do Izraele nad iráckým vzdušným prostorem,“ uvedly podle agentury Reuters dva irácké bezpečnostní zdroje. Později americká CNN informovala, že USA přes 70 dronů sestřelily pomocí americké středomořské flotily.

ČTĚTE TAKÉ: Izrael ruší veřejné akce, chystá se na masivní úder z Íránu. Expert mluví o stovkách raket

Izraelská protivzdušná obrana podle zahraničních médií situaci monitoruje a je připravena zneškodnit další letouny, útok už ale k ránu středoevropského času ustal. Údajné drony zachytili lidé na videu, které se šíří na sociálních sítích. Záběry mají pocházet z Iráku, pravost záběrů zatím nelze ověřit. Izrael nejprve řekl, že se chce pomstít, podle listu Times of Israel měl ale Joe Biden přesvědčit izraelského premiéra, aby na Írán neútočil.

„Česko důrazně odsuzuje destabilizující chování Íránu a jeho zástupců, kteří rozhodli o útoku na izraelské území. Znovu připomínáme právo Izraele na sebeobranu. Íránské dlouhodobé agresivní chování brání blízkovýchodnímu regionu žít v míru a bezpečí,“ napsalo ministerstvo na sociální síti X.

Víkendová akce znamenala další eskalaci konfliktů na Blízkém východě po více než šesti měsících války mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás v Pásmu Gazy. Teherán úderem reagoval na útok na svůj konzulát v Damašku, který zabil několik představitelů íránských revolučních gard. Izrael se k útoku nepřihlásil, předpokládá se ale, že je za něj zodpovědný.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Íránské komando s vrtulníkem obsadilo loď spojenou s Izraelem. Pirátství, říká židovský stát

Tagy: