Izrael ruší veřejné akce, chystá se na masivní úder z Íránu. Expert mluví o stovkách raket

Hamás pálí rakety na Izrael, den po masakru 7. října

Izrael je v plné pohotovosti

Izraelská armáda oznámila pro celý Izrael dvoudenní uzavírku škol a zákaz shromáždění s účastí nad tisíc lidí, zatímco se připravuje na íránský útok. O přípravě ofenzívy tento týden informovaly shodně americké a izraelské tajné služby. V noci na sobotu Izrael zaútočily rakety libanonského hnutí Hizballáh, které má silnou podporu Íránu. Ten má chystat útok jako odvetu za bombardování konzulátu v Damašku před dvěma týdny, při kterém zahynulo sedm íránských důstojníků.

Americký prezident Joe Biden se do Washingtonu vrací dříve, než původně plánoval, aby s poradci probral vývoj na Blízkém východě. Už v pátek přitom prohlásil, že lze očekávat íránský útok každou chvíli. A Íránce před ním varoval. „Jsme plně oddáni obraně Izraele, budeme ho podporovat, budeme pomáhat bránit Izrael a Írán neuspěje,“ řekl Biden podle CNN.

ČTĚTE TAKÉ: Hrozba války na Blízkém východě. Izraelci zvažují útok na jaderné struktury, píší média

Izrael se na útok Íránu mezitím pečlivě připravuje. Izraelská armáda oznámila, že se po celé zemi zakazují veškeré „vzdělávací aktivity“ a shromáždění s účastí přesahující tisíc lidí. Opatření začnou platit v noci na neděli, což je v Izraeli první den pracovního týdne. Podle informací izraelské televize Channel 12 se ale izraelské bezpečnostní složky stále domnívají, že se Írán pokusí zasáhnout vojenské cíle.

Podle bývalého náčelníka Generálního štábu Armády ČR Jiřího Šedivého se očekává masivní útok. „Mluví se o stovkách raket, případně bezpilotních prostředků, které by měly být zaměřeny na území Izraele. Ale také Írán uvedl, že úder nebude celoplošný, ale že bude proveden jen na jím vybrané cíle. Zatím ale ještě je určitá naděje, že k něčemu takovému nedojde,“ sdělil pro CNN Prima NEWS.

Izraelská armáda je podle svého mluvčího v plné pohotovosti. „Naše obrana je připravena. Víme, jak se vypořádat s jakoukoliv hrozbou. Kromě obrany jsme připraveni i zaútočit. Máme mnoho možností a víme přesně, jak jednat a chránit lid Izraele,“ uvedl mluvčí izraelských ozbrojených sil Daniel Hagari.

A sami Izraelci prý strach nemají. „Víme, že jsme obklíčeni nepřáteli – na severu, na jihu, východě i na západě. Pořád říkají, že nás zničí, ale my nemáme strach. Žijeme normálně,“ sdělil AFP student Daniel Kosman.

Napětí v oblasti ale stále citelně roste. V sobotu nad ránem unesli íránští bojovníci loď izraelského magnáta v Ománském zálivu. Zaútočili na ni pomocí helikoptéry a celou posádku zajali.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Íránské komando s vrtulníkem obsadilo loď spojenou s Izraelem. Pirátství, říká židovský stát

Tagy: