Izrael tvrdě zaútočil na Libanon. Zasáhl i Bejrút, celkem mělo zemřít přes 100 lidí

Izraelská armáda v neděli provedla další letecké údery na Bejrút, jih Libanonu a údolí Bikáa, což jsou oblasti se silnou přítomností hnutí Hizballáh. Libanonské ministerstvo zdravotnictví pozdě večer podle agentury Reuters uvedlo, že při úderech na jihu a východě země za neděli zahynulo nejméně 105 lidí, další byli zraněni. Hizballáh v neděli odpoledne oznámil, že ostřeloval sever Izraele, píší agentury.

Armáda úder na Bejrút popsala jako „přesně cílený“, což je termín, jímž v posledních dnech označuje útoky na vysoce postavené členy a velitele Hizballáhu na předměstí libanonské metropole. Podle zpravodajů a svědků agentury AFP byla zasažena budova, z místa silného výbuchu stoupal dým. Armáda také oznámila nové útoky na jihu Libanonu na cíle, které podle ní využíval Hizballáh. Další úder provedlo podle médií izraelské letectvo v údolí Bikáa, které je rovněž baštou Hizballáhu. Izraelská armáda v neděli večer oznámila, že v Libanonu provedla za poslední den na 120 úderů.

DÁLE ČTĚTE: Zabití lídrů teroristy neochromí, uvádí analýza. Proč jsou velmoci na Blízkém východě bezradné?

Libanonské ministerstvo zdravotnictví v neděli během dne sdělilo, že při úderu na město Baalbek, jež se nachází na východě země v údolí Bikáa, zemřelo 21 lidí a dalších 47 bylo zraněno. V aktualizované bilanci později hovořilo o 33 mrtvých. Další úder u města Sajdá (Sidon) na jihu země si podle ministerstva vyžádal 32 mrtvých a 53 zraněných. Úřady neupřesnily, odkud pochází dalších pět desítek obětí.

Dva bezpečnostní zdroje agentuře Reuters řekly, že mezi zabitými při úderu na údolí Bikáa je i přední představitel skupiny Džamáa Islamíja. Jedná se o libanonské politické hnutí, jehož ozbrojené křídlo se podílí na útocích na sever Izraele.

Hizballáh naopak oznámil, že vypálil rakety na město Safed na severu Izraele. Izraelská armáda v této oblasti zaznamenala 20 střel, napsal server The Times of Israel. Zatím nejsou hlášené oběti ani škody.

Do Bejrútu večer přiletěl francouzský ministr zahraničí Jean-Noël Barrot. Podle agentury AFP se jedná o prvního západního šéfa diplomacie, který přijel do Libanonu od pátečního úderu, při kterém zemřel šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh. Francie spolu s USA vypracovaly návrh na příměří mezi Izraelem a Libanonem. V pondělí bude Barrot jednat s představiteli libanonské vlády a agentur OSN v zemi.

Dopoledne armáda oznámila, že při úderu v Bejrútu v sobotu večer zabila dalšího významného člena vedení Hizballáhu Nabíla Kaúka, který podle ní působil jako šéf oddělení vnitřní bezpečnosti hnutí a člen výkonného výboru. Hizballáh odpoledne jeho smrt potvrdil.

Při pátečním úderu ve stejné oblasti hlavního města zemřel dlouholetý nejvyšší vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh a také šéf pro jižní frontu Alí Karakí, jehož smrt Hizballáh potvrdil až v neděli. Armáda také oznámila, že při pátečním úderu na hlavní ústředí Hizballáhu bylo vedle šéfa hnutí zabito více než 20 dalších příslušníků Hizballáhu. Jednalo se například o šéfa Nasralláhovy ochranky, blízkého poradce šéfa Hizballáhu či velitele náborových akcí hnutí a jeho palebné síly.

Mluvčí pro národní bezpečnost Bílého domu John Kirby uvedl, že Izraeli se údery podařilo zcela vymazat velitelskou strukturu Hizballáhu. Hnutí se však bude usilovat o rychlou obnovu, řekl stanici CNN. „Do regionu jsme vyslali dodatečné síly,“ řekl Kirby, podle kterého mají USA v oblasti „robustní vojenské kapacity“ na podporu Izraele.

Údery však podle libanonských úřadů mají i řadu civilních obětí. Za poslední dva týdny podle sobotního údaje ministerstva zdravotnictví kvůli nim zemřelo 1 030 lidí, z nichž zhruba čtvrtinu tvořily děti a ženy, a přes 6 000 osob bylo zraněno. Za poslední dva dny také při úderech zemřelo 14 zdravotníků. Podle libanonského ministerstva zdravotnictví Izrael navýšil počet útoků na záchranáře a zdravotnická střediska, píše agentura AFP.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nejvyšší vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtvý, potvrdilo hnutí. Měl zahynout při náletu

Tagy:
Izrael údolí Bejrút Libanon Hizballáh AFP ozbrojený konflikt ministerstvo zdravotnictví Hasan Nasralláh Bikáa Izraelské obranné síly konflikt, válka a mír