Izrael útočil na sklady zbraní v civilních budovách Bejrútu. Hizballáh jejich existenci popírá

Izrael v noci na sobotu provedl řadu dalších vzdušných úderů na jižním předměstí Bejrútu. Jejich cílem byly sklady zbraní, továrny na munici a velitelská centra libanonského hnutí Hizballáh v civilních budovách, uvedla podle agentury AFP izraelská armáda. Hizballáh existenci skladů zbraní v civilních budovách popřel. Izraelská armáda pak v sobotu ráno oznámila další vzdušné útoky –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ konkrétně na cíle v údolí Bikáa na východě země. Sirény varující před vzdušnými útoky se naopak rozezněly na severu Izraele, kam Hizballáh podle agentury AFP vypálil rakety.

Podle agentury Reuters svědci v noci na sobotu slyšeli v Bejrútu více než dvě desítky vzdušných úderů. Izraelská armáda během noci vyzvala k evakuaci některých budov na jižním předměstí Bejrútu. Tisíce Libanonců opustily své domovy a shromáždily se na náměstích, v parcích či na mořském pobřeží, píše Reuters.

ČTĚTE TAKÉ: Mimořádně riskantní tah. Analýza CNN vysvětluje, čeho chce Izrael útoky na Hizballáh dosáhnout

„Hizballáh strategicky rozmístil zbraně v civilních oblastech, čímž ohrozil libanonské civilisty ve snaze ublížit izraelským civilistům,“ uvedla izraelská armáda. „Válčíme s Hizballáhem, nikoli s libanonským lidem,“ dodala.

Vlna náletů pak v sobotu brzy ráno zasáhla jižní předměstí libanonské metropole Bejrútu, hlásí agentura Reuters. Svědci podle ní slyšeli před úsvitem více než 20 náletů. O rozsahu škod zatím nejsou informace.

Íránem podporovaný Hizballáh mezitím oznámil, že vypálil rakety na sever Izraele v odvetě za jeho údery na „města, vesnice a civilisty“ v Libanonu. Server The Times of Israel (ToI) píše o přibližně 15 střelách odpálených na sever židovského státu; o případných škodách nejsou informace.

Osud Nasralláha je zatím neznámý

Nové útoky následovaly několik hodin poté, co izraelská armáda v pátek podnikla sérii náletů na ústředí Hizballáhu na jižním předměstí Bejrútu. Izraelská média uvedla, že terčem těchto útoků byl nejvyšší vůdce hnutí Hasan Nasralláh, jehož osud je zatím nejasný.

Zdroj agentury Reuters blízký hnutí Hizballáh uvedl, že Nasralláh je po úderech nedostupný. Podle serveru The Times of Israel roste přesvědčení, že Nasralláh zemřel. „Je velmi obtížné si představit, že by z takového útoku vyvázl živý,“ citoval server nejmenovaného izraelského činitele.

Podle libanonských úřadů při útoku na ústředí Hizballáhu zemřelo nejméně šest lidí a dalších 91 utrpělo zranění. Izraelští činitelé však podle listu Haaretz odhadují počet mrtvých na zhruba 300.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ukrajinský dron se slitoval nad ruským vojákem. Shodil mu vodu a instrukce, jak se vzdát

Tagy:
Izrael zbraň Bejrút Reuters Hizballáh ozbrojený konflikt Hasan Nasralláh Izraelské obranné síly trestná činnost, právo a spravedlnost konflikt, válka a mír