Smrtící útoky na základny USA? Špioni varují před reakcí Ruska, pokud Biden vyhoví Zelenskému

Americký prezident Joe Biden a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v závěru třídenního summitu NATO ve Washingtonu (12. 7. 2024)

Záběry z bitvy u Pokrovsku

Americké zpravodajské služby se obávají, že se Kreml odhodlá k útokům na vojenské základny USA a evropských partnerů, pokud spojenci umožní Ukrajině útočit západními zbraněmi na území Ruska. Administrativa šéfa Bílého domu Joea Bidena však věří, že reakcí bude spíše rozšíření skrytých sabotáží na zařízení napříč Evropou. Píše o tom web The New York Times.

Pokud by Ukrajina dostala povolení k používání raket dlouhého doletu při útocích na ruské území, zvláště amerických ATACMS, byl by další vývoj ve světě velmi nejistý. Takový krok hodnotí tajné služby jako „velké riziko a risk“, píše web The New York Times.

K TÉMATU: Masivní pomoc pro Ukrajinu. Biden oznámil, že USA věnují napadené zemi osm miliard dolarů

Vše spočívá na rozhodnutí amerického prezidenta Bidena. Analýza webu zmiňuje tlak na šéfa Bílého domu, aby požadavek ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského neschválil. Zdroje z Bidenova okruhu uvedly, že dosud není jisté, jak se rozhodne.

Zelenskyj přitom za tuto možnost lobuje jak veřejně, tak i za zavřenými dveřmi. Povolení útoku střelami dlouhého doletu podpořila v Evropském parlamentu minulý týden například i europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti). „Jednou z klíčových priorit Evropy musí být poskytnutí maximální podpory pro Ukrajinu v jejím boji proti ruské agresi, abychom zajistili její vítězství. Bohužel v poslední době sledujeme, že tento závazek ze strany mnoha členských států slábne,“ uvedla Gregorová pro CNN Prima NEWS.

Jak mohou Rusové odpovědět?

Putin v poslední době výrazně varoval spojence, aby napadené Ukrajině nedodávali novější zbraňové systémy. Ve středu mimo jiné na jednání ruské bezpečnostní rady uvedl, že pokud situaci vyhodnotí „jako kritickou hrozbu“, sáhne k použití jaderných hlavic. Kritici současné hlavy státu zdůrazňují, že se americký prezident nechal těmito výhrůžkami zastrašit, zatímco jeho zastánci tvrdí, že odvrací násilnou reakci ze strany Kremlu, ač se situace rychle mění.

Zpráva zpravodajců popisuje, k čemu by zelená Ukrajině v používání zbraní mohla vést. Rusové by mohli posílit sabotážní akce napříč evropskými státy v podobě žhářských útoků na infrastrukturu a důležitá místa. Strategie by mohla vygradovat až ve „smrtící útoky na americké a spojenecké vojenské základny“.

Mluvčí Bílého domu odmítl tuto zprávu komentovat stejně jako komunikační oddělení rozvědky. Administrativa Bidena mimo jiné zdůrazňuje, že za převážnou většinou sabotážních akcí v Evropě stojí ruská rozvědka GRU. Otevřené útoky na základny již dříve představitelé USA odmítli.

VIDEO: Fanoušky Trumpa postihly na mítinku kandidáta zdravotní problémy

Putin podle nich spíše rozšíří síť těchto skrytých akcí. I Kreml se totiž nejspíše obává, že radikálnější kroky by mohly rozpoutat zničující konflikt světové úrovně.

Biden v úterý prohlásil, že od dění na Ukrajině „nesmíme podlehnout únavě a nesmíme odvracet zrak“. K požadavku Kyjeva ohledně útoku v ruském týlu se však nevyjádřil. Šlo o jeho poslední projev k Valnému shromáždění OSN z pozice hlavy státu, jelikož nehodlá obhajovat mandát.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Harrisová láká Trumpa do debaty na CNN. Už je moc pozdě, váhá nad soubojem exprezident

Tagy: