Jablonec uzavřel jednu kapitolu. Komín na Bradlu šel k zemi během několika vteřin

162 metrů vysoký komín bude odstřelen.

Odstřel jablonecké dominanty

V sobotu dopoledne areálem Jablonecké energetické na Brandlu otřásl výbuch. Ikonický komín teplárny a dominanta Jablonce nad Nisou šel k zemi během zhruba deseti vteřin. K jeho demolici bylo zapotřebí 75 kilogramů plastické trhaviny. Odstřel pak doprovázely přísné bezpečnostní podmínky, místní museli být evakuování.

Samotný odstřel komína provázely měsíce příprav. „Vše nakonec proběhlo podle plánu. Krátce po 9. hodině střelmistr stiskl tlačítka, ozval se výbuch a 162 metrů vysoký komín šel k zemi. A to přesně tak, jak si to střelmistři naplánovali. Spadl možná s odchylkou dvou metrů,“ podotkl reportér CNN Prima NEWS Libor Tampier.

Komín se zlomil až na poslední chvíli a dopadl do areálu bývalé teplárny. „Tu teď budou dělníci likvidovat zhruba čtyři měsíce, až zde nezbyde vůbec nic,“ sdělil. Celý odstřel doprovázela rozsáhlá bezpečnostní opatření. „Před samotným odstřelem procházeli okolní lesy a parky psovodi vězeňské služby a také policisté. Hledali lidi, kteří se v lesích zdržují, a také zvědavce, kteří by chtěli vidět pád komína z velké blízkosti,“ přiblížil Tampier.

Z okolí teplárny byly evakuováni také místní obyvatelé. Odstřel pak ovlivnil i dopravu, a to v ulici Liberecká. Ta byla zhruba půl hodiny uzavřena. „Když byl perimetr čistý, došlo k odstřelu,“ dodal reportér. Dominantu města, kterou tvořily desítky tisíc tun železobetonu, srovnalo se zemí na 75 kilogramů dynamitu.

Demolice 35letého komína uzavřela jednu éru teplárenství v Jablonci nad Nisou, která byla řízena z areálu na Brandlu. Město však společnost převedlo v roce 2013 pod sebe. Z toho důvodu dochází k decentralizaci, blokovému vytápění a také zlevnění tepla pro čtyři tisíce Jablonečáků a desítky institucí a firem. Komín tak ztratil svůj smysl.

Tagy: