Vyšetřování koryčanské tragédie pokračuje. Policie žádá veřejnost o záznamy výbuchu

Policie žádá veřejnost o poskytnutí kamerových záznamů výbuchu rodinného domu v Koryčanech na Kroměřížsku. Dům explodoval ve středu 15. září. Neštěstí si vyžádalo život dvou zasahujících dobrovolných hasičů, další čtyři lidé včetně jejich dvou kolegů utrpěli zranění. Záznam, který má k dispozici redakce CNN Prima NEWS, můžete vidět v úvodním videu článku.

V souvislosti s prověřováním tragédie žádají kriminalisté podle mluvčí veřejnost o poskytnutí jakéhokoliv obrazového záznamu, který výbuch domu zachycuje. „Může se jednat například o záznamy z mobilních telefonů, palubních kamer vozidel či dronů. Lidé nás mohou kontaktovat na lince 158 nebo na kterékoliv policejní služebně,“ uvedla v pátek policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Ve středu 22. září se v Koryčanech uskutečnil pohřeb prvního ze dvou zemřelých dobrovolných hasičů. Poslední rozloučení s druhým hasičem je naplánované na sobotu 25. září.

Případ exploze dozoruje Okresní státní zastupitelství v Kroměříži. Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. V případě prokázání viny a odsouzení za něj pachateli hrozí dva roky až osm let vězení. Majitelé v domě prováděli před explozí rekonstrukci. Podle dřívějšího vyjádření Kyšnerové při ní bylo poškozeno plynové potrubí, což vedlo k následnému výbuchu.

Charita Kroměříž ve spolupráci s městem Koryčany vyhlásila o víkendu veřejnou sbírku na pomoc lidem postiženým výbuchem. Číslo sbírkového účtu, na který mohou zájemci přispívat, je 115-5041170287/0100. Peníze mohou vložit také do pokladny Charity Kroměříž ve Ztracené ulici. Město Koryčany připravilo i zapečetěné pokladničky, které lze najít na městském úřadě, v lékárně v Masarykově ulici a v prodejně potravin v téže ulici.

Tagy: