Jedna raketa a je to, Británie by nebyla. Ruská televize ukázala ničivou sílu nové zbraně

Ruský poslanec Alexej Žuravljov

V ruské státní televize se poslanec Alexej Žuravljov rozhovořil o možnosti odpálení jaderných raket směrem na Západ. Jeho výstup na obrazovce doprovodila grafika, která diváky informovala, za jak dlouho by mezikontinentální raketa Sarmat dorazila z Kaliningradu do Paříže, Londýna či Berlína.

„Jeden Sarmat a je to. Britské ostrovy by už nebyly,“ řekl ve vysílání Rossia 1 ruský poslanec Alexej Žuravljov. Do řeči mu vzápětí skočili moderátoři a upozornili ho, že vedou seriózní diskuzi. „Já to ale myslím vážně,“ zareagoval politik.

Moderátor Evgenij Popov připomněl, že i Velká Británie disponuje jadernými zbraněmi, a tak by nastalou „válku nepřežil vůbec nikdo“. Jeho kolegyně Olga Skabejevová na to s úsměvem odvětila: „Alespoň bychom začali s čistým listem“.

„Tahle raketa je nesestřelitelná,“ navázal na svou řeč Žuravljov. Poté se na televizních obrazovkách objevila grafika, která divákům pořadu názorně ukázala, za jak dlouho by Sarmat doletěla z Kaliningradu do vybraných evropských destinací. „Do Berlína za 106 sekund, do Paříže za 200 sekund a do Londýna za 202 sekund,“ popsala předložená data Skabejevová.

„Tenhle obrázek bychom jim (Západu) měli ukázat,“ vyzval Žuravljov. „Takhle se na ně musí,“ dodal poslanec.

Superraketa pro konec světa

Těžká mezikontinentální raketa Sarmat využívá kapalné palivo a má být odpalovaná z podzemních sil. Server Armadninoviny.cz ji svého času označil za „ruskou superraketu pro konec světa“. Jejím úkolem je totiž způsobit nepříteli co nejtěžší ztráty na civilních cílech a zlomit tak jeho odhodlání pokračovat v boji.

V dubnu byla tato raketa vůbec poprvé otestována. Rusko oznámilo, že tuto zbraň plánuje přířadit k bojovým jednotkám v průběhu roku. Kdy pak bude raketový pluk vyzbrojený Sarmatem operabilní, zůstává otázkou.

O tématu jaderných zbraní se hosté na kanále Rossia 1 baví pravidelně a diskuse je třeba brát s rezervou. Před nedávnem ve studiu rozebíraly možné dopady použití rakety Sarmat na území Spojených států amerických. U toho se vesele chichotali a vtipkovali. Video se začalo šířit na sociálních sítích a jeho aktéři následně čelili kritice. „To nemohou myslet vážně. Dokážete si představit, že by se někdo z jiných moderátorů smál myšlence ničení měst?“ ptali se uživatelé v komentářích.

Tagy: