Ochrana dětí před pedofily? Expert radí, jak vybrat kroužek. Rakušan chce zavést certifikát

I přes rostoucí životní náklady je zájem o kroužky stále velký. Asi největší o sportovní aktivity.

Jak vybrat bezpečný dětský kroužek

Lepší komunikace rodičů s dětmi, vedoucích, ale třeba i registr sexuálních násilníků. Způsob, jak děti před pedofily lépe ochránit, hledají všichni od volnočasových organizací až po politiky. Problémem totiž je, že i když soud někomu práci s dětmi zakáže, po skončení trestu se do kroužků může vrátit. A to by se mohlo změnit.

Ochránit dítě může rodič podle odborníků už od začátku, a to detailním výběrem kroužků. Měli by si prověřit, kdo dětskou organizaci nebo kroužek vede a snažit se sehnat reference a zjistit co nejvíc z jeho minulosti. Druhá rovina je bavit se o tom zcela otevřeně se svými dětmi a nedělat z tohoto tématu tabu,“ uvedl předseda České rady dětí a mládeže Aleš Sedláček.

ČTĚTE TAKÉ: Sochu Hurvínka na náměstí v Plzni někdo připravil o hlavu. Barbarství, odsuzují čin místní

Důležité prý je, aby se děti nebály doma o nepatřičném chování mluvit. Bezpečnější jsou zpravidla kroužky pořádané velkými známými organizacemi nebo školami. Pravidlo to ale není stoprocentní.

„Ve škole předkládáte čistý trestní rejstřík. Je tam vidět, když máte třeba zákaz činnosti práce s dětmi. Problém je v tom, že některé soudy za sexualizované násilí na dětem neuloží ani ten zákaz činnosti,“ řekla advokátka a odbornice na domácí a sexualizované násilí Lucie Hrdá.

Rakušan chce dětský certifikát

U malých soukromých kroužků pak lektora kontrolují už jenom rodiče. A pokud mu zákaz práce s dětmi skončí, není žádná možnost, jak zjistit, že by mohl být problém. Tím, jak děti při kroužcích ochránit, se zabývají i politici.

„Jedním z řešení je zavést pro všechny, kdo chtějí s dětmi pracovat, takzvaný ‚dětský certifikát‘, že se v minulosti žádného deliktu vůči dětem nedopustili,“ napsal na sociální síť X ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Vznik takového registru by odborníci zpravidla uvítali. „Odhalí i ty lidi, kteří nedostanou ten zákaz. Jakmile spácháte jednou trestný čin sexualizované povahy vůči dítěti, nemáte ho učit nikdy,“ dodala Hrdá.

Není prý ale samospásný. Hlavně proto, že většina dopadených pedofilů dřív trestaná nebyla. „Někdo říká, že to je řešení. To není řešení, to je něco, co nám může malinko pomoci. Nespoléhejme na to,“ upozornil Sedláček. Už tento měsíc by se podle náměstka ministra spravedlnosti Antonína Stanislava měla rejstříkem zabývat i vláda.

Tagy: