MAPA: Oběd ani ne za stovku? Podívejte se, kde se v Česku dá najíst nejlevněji

Platba stokorunou

Kde se dá koupit oběd do stovky?

Dobře se v restauraci najíst, a přitom příliš nezatížit peněženku, je i přes všudypřítomně rostoucí ceny stále možné. Redakce CNN Prima NEWS využila tipy od čtenářů a diváků, a přináší vám přehlednou mapu s podniky, kde si lze koupit ty nejlevnější obědy. Podívejte se v článku, kde pořídíte jídlo pod stovku ve svém městě.

Ceny pomalu jak z minulého století lze překvapivě nalézt i mimo malé vesnice na venkově. Například strávníci v jedné z jídelen v centru Ostravy si mohou vybrat hned ze tří možností, které se vejdou do stokoruny – kuřecí řízek, fazolky na smetaně a těstoviny se špenátem a kuřecím masem. Dvojcifernou částku na útratě za některé pokrmy zaplatí i hosté v nedaleké Opavě a Kravařích.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Snížení DPH se v lednu projeví na cenách potravin. Podle Fialy to slíbily obchodní řetězce

Brně si na své přijdou hlavně vegetariáni. V bezmasé a bezlepkové vývařovně v centru města si mohou dát třeba svíčkovou s klasem za 58 korun nebo guláš s hlívou ústřičnou za 64 korun. Velmi nízké ceny nabízí i školní jídelna v Plzni. Za stovku si místní mohou koupit hlavní jídlo i s polévkou. Ceny však prý nejsou dlouhodobě udržitelné, jídelna proto v budoucnosti počítá se zdražením.

Ve Dvoře Králové si můžete dopřát roštěnku za 80 korun. Na holandský řízek vám bude stačit dokonce jenom 49 korun. Pozadu nezůstává ani Praha, jedna z žižkovských jídelen se pyšní například „smažákem“ s hranolky za 90 korun. Na další tipy na levné podniky se podívejte v interaktivní mapě v článku.

Majitelé přiznávají, že nízké ceny se jim daří držet i díky tomu, že suroviny nakupují ve slevách, nemusejí platit další personál v podobě číšníků a také prostory některých jídelen mnohdy dlouhá léta neprošly rekonstrukcí. Na cenu má vliv i to, kolik porcí se prodá. Někde to jsou desítky, jinde stovky nebo ještě víc.

Pokud vás zajímá, jak ušetřit, podívejte se, co všechno v Polsku vyjde levněji.

Tagy: