Jak při vystupování z auta zabráníte střetu s cyklistou? Použijte holandský chvat

Střet auta s kolem

Víte, co je to holandský chvat? Možná byste se ho měli naučit, povinně se teď zavádí v Anglii. Řidič při něm musí otevírat dveře vzdálenější rukou, aby nezranil cyklistu, který by mohl projíždět kolem. Iniciativa zastupující české cyklisty navrhuje, aby se něco takového vyučovalo i v našich autoškolách.

Důvodem akce, která připomíná drbání se pravou rukou za levým uchem, má být větší bezpečnost cyklistů. „Vzdálenější rukou otevřu dveře, což mě donutí podívat se, jestli za mnou nejede cyklista,“ vysvětluje iniciátor výzvy Do práce na kole Jan Haruda.

Máme se tím vyhnout takzvanému dooringu –⁠ od anglického door, tedy dveře. Cyklista při něm může doslova přelétnout právě otevřené dveře od auta.

Holandský chvat se teď proto zavádí jako povinnost i ve Velké Británii. Trest pro ty, kteří by si otevřeli dveře od auta takzvaně normálně, tam je v přepočtu přes 30 tisíc korun.

„I kdyby řidič cyklistu viděl, dívá se těsně vedle okénka čili podle mého názoru tento manévr vůbec nic neřeší,“ říká dopravní expert Roman Budský. Další upozorňují, že ve výhledu stejně vadí široký sloupek za řidičem.

Zpětné zrcátko nemusí stačit

I když selský rozum velí používat místo holandského chvatu zpětné zrcátko, ani to prý nemusí stačit. „Většina lidí se do zrcátka nepodívá, tenhle chvat je přinutí se to naučit a k tomu se ještě otočit,“ podotýká Haruda. „Myslíme si, že i tento holandský chvat by měl být součástí přípravy na řidičský průkaz,“ doplňuje ho mluvčí spolku AutoMat Anna Kociánová.

„Osobně si myslím, že u nás je to zbytečné. Platí na to jedna věta: Neotvírej dveře, dokud si neprohlédneš zrcátko,“ oponuje majitel autoškoly Václav Volf s tím, že je důležité mít zpětná zrcátka správně seřízena.

Do zpětného zrcátka byste se před vystoupením z auta měli dívat alespoň sekundu. Nakonec bez toho byste mohli o dveře přijít i kvůli okolo projíždějícímu autu.

Tagy: