Jak řešit bitky na fotbale? Haas chce výrazně vyšší pokuty, Koten volá po databázích fanoušků

Fanoušci Sparty a Plzně se poprali přímo na trávníku.

360° (145)

Legislativních nástrojů proti fotbalovým výtržníkům máme dostatek, domnívá se člen sněmovního podvýboru pro sport Karel Haas (ODS). V boji proti násilí na stadionech by očekával větší zapojení klubů a fotbalových osobností. Radek Koten (SPD) by uvítal vznik databáze problémových fanoušků. Oba politici se vyjádřili k posledním násilným incidentům na českých fotbalových stadionech v pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS.

Nedávné násilné incidenty po utkáních v Mladé Boleslavi a o pár dnů později v Plzni vzbudily vášnivé reakce napříč českým fotbalem. Neunikly ani pozornosti zahraničních médií.

ČTĚTE TAKÉ: Zástupci Židů a Romů si stěžují: Ve fotbalovém prostředí narůstají nenávistné projevy

„Bylo by chybou označovat tohle za český sport,“ vymezil se Haas proti názoru, že násilné události z fotbalových trávníků jsou vizitkou celého českého sportu. Změny v chování fanoušků na stadionech jsou podle něj dlouhodobou záležitostí. On sám se domnívá, že je zapotřebí mnohem větší zapojení klubů a fotbalových osobností. „Chybí mi dlouhodobý preventivní tlak ze strany význačných představitelů fotbalového hnutí,“ přiblížil svůj pohled Haas.

Koten by do věci zapojil moderní technologie. „Jediným možným řešením je registr problémových fanoušků. Databáze je velmi nutná,“ domnívá se Koten. Divákům, kteří se opakovaně dopustili nepřípustného chování na stadionech, by vystavil nekompromisně stopku.

Karel Haas oproti tomu preferuje důslednější využívání již existujících právních možností. „Legislativních nástrojů máme spoustu. Například máme řadu skutkových podstat v trestním řádu, máme zákon o podpoře sportu,“ vyjmenoval Haas. „Zavádění nových právních pravidel podle mě nepomůže,“ konstatoval bývalý juniorský reprezentant v orientačním běhu.

„Není na co čekat. Ti, co se chtějí na stadionech poprat, tak ty musíme mít v databázi. Proto musíme přijmout technické prostředky,“ zdůraznil Koten. Haas by k tomu uvítal drsnější finanční tresty pro kluby ze strany fotbalové asociace. „Pokud by sama FAČR přistoupila k tvrdým ekonomickým trestům, mělo by to účinek,“ dodal poslanec.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hrůza ve finále českého poháru, píší zahraniční weby. O nejhorších momentech bitky mají jasno

Tagy: