Zástupci Židů a Romů si stěžují: Ve fotbalovém prostředí narůstají nenávistné projevy

Česká unie židovské mládeže (ČUŽM) zareagovala společně se Sdružením mladých Romů na nedávný incident kapitána fotbalové Sparty Ladislava Krejčího. Se znepokojením podle svých slov sledují narůstající projevy antisemitismu a anticiganismu na fotbalových stadionech v Česku. Nenávistné skandování, rasistická symbolika a další projevy diskriminace jsou podle nich nepřijatelné. Vyjádření se ve středu objevilo na webových stránkách Židovské obce v Praze.

Nedávný incident kapitána fotbalové Sparty Ladislava Krejčího, který veřejně podepsal fanouškovský dres s nápisem „Jude Slavie“, je podle ČUŽM a Sdružení mladých Romů naprosto nepřijatelný a ukazuje, jak vážný tento problém ve společnosti je. „Nejedná se o první antisemitský a nenávistný incident v nedávné historii českého fotbalu. Je nutné připomenout skandování fanoušků SK Slavia Praha ,Smrt Spartě’ nebo ,Smrt, smrt, smrt ACS, duše děvky, cikánská krev’ z února letošního roku,“ stojí v prohlášení.

ČTĚTE TAKÉ: Fotbalovou Plzeň mrzí, že fanoušci vtrhli na hřiště. Poslouchali jsme ale pořadatele, brání se

K antisemitismu se ve sportovním prostředí přidal také anticiganismus. Jako příklad obě organizace uvedly chování trenéra pražské Dukly Petra Rady z března letošního roku, který na trenéra Zbrojovky Brno Tomáše Polácha volal „zoufalče cikánskej.”

Ušetřeni kritiky nebyli ani hokejisté. ČUŽM připomnělo pokutu 30 tisíc korun, kterou dostalo vedení extraligového Brna za rasistické chování fanoušků vůči Dominiku Lakatošovi, který pochází z romsko-české rodiny.

„Tyto činy jsou bolestivou připomínkou, že antisemitismus a nenávist ve sportu stále přetrvávají a že je proti nim třeba aktivně bojovat. Antisemitismus, stejně jako jakákoliv jiná forma nenávisti, nemá místo ve společnosti, natož na sportovních akcích, které by měly být prostorem pro pozitivní zážitky a společenské setkání bez předsudků,“ stojí v prohlášení.

Jejich reakci odstartovala nedávná událost kapitána Sparty Ladislava Krejčího, který v sobotu při oslavách titulu podepsal fanouškovský dres s nápisem „Jude Slavie“ a číslem 88 odkazujícím na nacistickou symboliku.

Od nařčení z rasismu se Krejčí ostře distancoval. Zároveň uznal chybu. „Jsem zodpovědný za to, co podepisuju, co dělám a jak se chovám. Tyhle věci si musím hlídat a distancuju se od jakýchkoliv rasistických názorů,“ popsal český reprezentant svůj postoj prostřednictvím Ondřeje Kasíka, ředitele komunikace letenského klubu, na síti X.

Krejčí upozornil, že se po každém zápase podepisuje příznivcům a věnuje čas fanouškům. „Nemusíme to dělat, ale chceme,“ uvedl Krejčí skrze Kasíkův účet: „A nikdy by mě nenapadlo, že by tohle někdo mohl zneužít proti nám.“

Na neznámého fanouška, který podstrčil Krejčímu dres k podpisu, podal v úterý člen Židovské obce Ron Stern trestní oznámení. Muže viní z trestného činu projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka. „Bohužel to není první nenávistný incident v českém fotbale. Fotbalová asociace České republiky by mohla konat konečně,“ napsal Stern ve svém příspěvku na Instagramu, kde zveřejnil i trestní oznámení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Langer: Za antisemitismus může i EU. Šéfka diplomacie si dávala „francouzáka“ s Arafatem

Tagy:
smrt Plzeň Evropská unie AC Sparta Praha antisemitismus fotbal Česko Praha Ladislav Krejčí Česká unie židovské mládeže Sdružení mladých Romů anticiganismus