Jak se vyrábí vrtané nebo také madeirové kraslice?

Marta Kamp se narodila v Čechách, ale již řadu let žije v Rakousku. Sem si přinesla i nevšední zálibu, kterou je výroba vrtaných nebo jinak nazývaných madeirových kraslic. Tuto techniku neustále vylepšuje a zdokonaluje a výsledkem jsou skutečná umělecká díla, která svou křehkou krásou okouzlila již obrovské množství zájemců o tuto techniku.

Historie kraslic od Vánoc po Velikonoce

Historie kraslic je dlouhá a původně se červenými vajíčky zdobily na Vánoce tzv. chvojky, předchůdci našich dnešních stromečků. To samozřejmě spousta lidí neví, ale ti, kteří se vaječným uměním zabývají, mají skutečně i vánoční přehlídky. Vystavovaná vejce se zpracovávají různými technikami, ale s vánoční a zimní tematikou.

V každém státě jsou různé klasické techniky. V Česku například batikovaná, slámová, škrábaná a madeirová. Pro každý kraj byla typická jiná technika a vzory. V malérečských rodinách se tato tradice stále dědí a předává dál. Jinak už je to všechno promíchané a i techniky se kombinují.

Madeirová (vrtaná a frézovaná) je nejnovější. Doba je moderní, přírodní barviva nahradily barvy a laky, včelí vosk voskovky a voskové bloky, zdobí se různými materiály (strukturovací pasta, kamínky, látkové bordury, ubrousky, drátkuje se, obháčkovává). „Já jsem se našla v madeirové technice, sedí mi nejvíc, ale zkouším ráda i něco nového,“ vypráví Marta Kamp, umělkyně madeirové techniky výroby kraslic.

Jak to všechno začalo?

Historie výroby kraslic paní Marty je krátká, věnuje se vajíčkům teprve rok, ale pravidelným tréninkem a chutí dokázat vyrobit hezkou kraslici ušla velký kus cesty. Od mládí ji bavily všechny ruční práce a tvoření. Ke kraslicím se dostala úplně náhodou.

„Třídila jsem si věci na tvoření a narazila jsem na gravírovačku. Brousila jsem dříve trochu sklo a na obalu byl obrázek vrtaného vajíčka. Bylo to zrovna na Tři krále, dovolená… tak proč to nezkusit? A už to se mnou zůstalo. Kraslice a vrtaná technika se mi staly koníčkem a vášní.“

Problémy se zvládnutím techniky

Samozřejmě nic nefungovalo. Pak ji napadlo napsat do tvořící skupinky dotaz. Strach byl veliký, psát na Tři krále dotaz na kraslice, to chce odvahu. Nikdo Martu naštěstí tenkrát neukamenoval a rady se jí pochopitelně dostalo.

Pak se ozvaly ženy, které kraslice dělají, a snažily se poradit. Mnoho věcí Martě nedělalo problémy, ale třeba problematika vhodného vosku ji trápila strašně dlouho – a vlastně někdy i nyní.

„Vajíčka mě tak strašně dostala, že u nich sedím každou volnou minutu. Přesně na den, po měsíci pokusů, jsem si vybrousila první pštrosí vejce. A pak rostla touha dokázat a zkusit i jiné věci. Košíčky, kočárek, panenku, kávový servis nebo kočár se spřežením pro Popelku.“

„Ten pocit, když je práce na vejci skoro hotová a držíte ho v ruce, nejde ani popsat. To mě na tom fascinuje neustále. A zároveň i adrenalin, co to vejce ještě vydrží. Postupem času jsem vyzkoušela spoustu značek barev i vosků. Každému vyhovuje něco jiného. Já jsem závislá na internetu. České voskovky tady neprodávají. Vyfouklá husí vejce také ne a spoustu dalších věcí a pomůcek včetně například Sava, které k práci potřebuji.“

S tím jí pomáhá její dcera. Jak paní Marta říká, ona sama to neumí. „Neobjednala bych si ani knoflík. Když se tvoří jiný výrobek, jsou potřeba i jiné komponenty. Ty sháníme v Americe, Rusku, Maďarsku…“

Postupem času se rozkřiklo, že dělá madeirové kraslice, a začala je i prodávat, však se jich za rok nahromadí slušný kopec. Mezitím se dostala mezi různé umělce vaječného umění z celého světa. Společně si vyměňují vědomosti různých technik, jaké barvy jsou dobré, jak při některých věcech postupovat. Nejdál posílala kraslice do Dubaje a Velké Británie. Jinak velká většina je prodávaná v Rakousku a Německu.

A jak se při této technice postupuje?

Nejprve je potřeba si vajíčko vyfouknout a odstranit vnitřní blanku. Poté se předkreslí vzor. Vrtá se obyčejnou hobby vrtačkou běžným vrtákem. Na tvar lístečků jsou potřeba frézky. Po vyvrtání vzoru se vajíčko očistí v roztoku Sava a vody. Například pštrosí potřebuje máčet i několik hodin.

Po důkladném opláchnutí a osušení se vajíčko maluje. Používají se rozehřáté voskové pastelky a násadka s kovovou kuličkou na konci.

Kdy budou Velikonoce v roce 2022, zjistíte zde.

Sdílejte článek Facebook Twitter